Mélyebben is kereshető lesz a forró víz

Dékány Lóránt
2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg 2500 méteres mélység alatt szabályozatlan a bányászati tevékenység, így többek között a magyarországi geotermikus energiával foglalkozó cégek az e szint alatti forrásokat nem kutathatják, és azokból nem is termelhetnek. A helyzet rendezésére a 2500 méter alatti területekre koncessziót írnának ki. Ebben jelent előrelépést egy most megjelent kormányrendelet.
E szerint számos szempont mérlegelésével meghatározzák azokat a területeket, ahol bányászati tevékenység nem végezhető, s megállapítják a bányászat folytatásának szükséges követelményeit. A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal a vizsgálatot azokon a területeken végzi el, amelyeken a geotermikus energia kinyerése, vagy ásványi nyersanyag bányászata kedvezőnek ígérkezik. Az így elkészült jelentést véleményezik majd az illetékes közigazgatási szervek, az anyag pedig tartalmazza majd, hogy milyen területeken, milyen korlátozások mellett lehet koncessziós pályázatot kiírni. Szakértők szerint a 2500 méter alatti szabályozás kialakítása azért fontos, mert igazán forró, akár áramtermelésre is alkalmas víz csak ezekben a rétegekben található.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.