Nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója

Radikálisan, 21 százalékkal nőtt a magyarországi cégek fizetésképtelenségi mutatója 2011 első fél évében az előző év hasonló időszakához képest. Az összes bejegyzett cég 3,85 százaléka ellen indítottak eljárást a 2010 első felében regisztrált 3,17 százalékkal szemben – tudatta csütörtökön a Coface Hungary.

MNO
2011. 07. 14. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek okát a nemzetközi hitelbiztosító abban látja, hogy nem teljesít úgy a gazdaság, ahogy korábban várni lehetett, és habár összességében ez nem igazán jó hír, annyiban mégis az, hogy a jelek szerint folytatódik a piac tisztulási folyamata. A 2010-es év után az idei újabb mélypontot hozhat Magyarországon, egyelőre ugyanis nem látszik bárminemű fordulat. Komoly problémát jelent, hogy nem történik érdemi változás a bajba került cégek tényleges megmentésére.

Jó hír lehet, hogy egyre kevesebb cég zár be önszántából, ugyanakkor nagyon megugrott (csaknem háromszorosára) a kényszer-végelszámolások száma – mutat rá Czibor Zsolt, a Coface Hungary jogásza. Így megszűnnek a valósan nem működő cégek, ami tisztítja a piacot, ám öröm az ürömben, hogy igen csekély, majdnem nulla a megtérülés ezeknél az eljárásoknál. Vagyis „az egyik szemünk sír, a másik meg nevet” – fogalmazott. Szinte minden szektorban tovább nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma, a legkomolyabb visszaesés főként a belső piacra termelő ágazatokban zajlott, így az építőiparban, valamint a kis- és nagykereskedelemben. Fentieken túl az eljárás alá vont vállalkozások között a turizmus-vendéglátásban, az ingatlangazdálkodásban, valamint a gépjárműiparban tevékenykedők vannak nagy számban – állítja a szervezet.

Ágazati megközelítésben nincs sok meglepő a tendenciákban – mutat rá Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi vezetője. A legkomolyabban ugyanis ott nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma, ahol eddig is, azokon a területeken, ahol elsősorban a belföldi elköltött forintokon múlik a teljesítmény. Emellett az adatok visszatükrözik a mezőgazdaság rossz fél évét is, növekedett a csődhányad a fuvarozásban és a logisztikai szektorban is, ami látszólag ellentmond annak, hogy beindult a külkereskedelem. Ám vélhetőleg még mindig sok a többletkapacitás ebben a szektorban, így itt további csődhullámot vár a szakértő.

Az eljárási arányok változását figyelve kiderül, hogy a mutató leginkább a papír- és csomagolóiparban, a mezőgazdaságban, valamint a turizmus-vendéglátásban romlott az elmúlt év során. A gépipar, a vegyipar, az elektronikai és a számítástechnikai üzleti szolgáltatások ágazatai ugyanakkor lényegesen jobb helyzetet tükröznek, aminek oka az, hogy az itt előállított termékek és szolgáltatások jórészt az exportra csatlakoznak rá, és kevésbé érzékenyek a magyarországi folyamatokra – mutat rá Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi vezetője.

Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát az eljárások számával összehasonlítva szintén az építőipar teljesít a legrosszabbul, ugyanis míg erre a területre a cégek 13,05 százaléka van bejegyezve, az eljárások 19,52 százaléka folyik ellenük. Ebben a vonatkozásban az ingatlangazdálkodási ágazat (a bejegyzett cégek 13,98 százaléka, az eljárások 6,53 százaléka), valamint az elektronikai és a számítástechnikai tevékenységet végző vállalatok (a bejegyzett cégek 4,79 százaléka, az eljárások 3,02 százaléka) teljesítettek a legjobban – regisztrálta a Coface Hungary.

2011 első felében a legtöbb fizetésképtelenségi eljárást a fővárosban és Pest megyében (42,57 százalék), valamint Borsodban (5,51 százalék) indították. A bejegyzett cégek számára vetített csődhányad Nógrád megyében (7,56 százalék) volt a legmagasabb, majd ezt követte Jász-Nagykun-Szolnok (5,92 százalék) és Békés (5,8 százalék). A legnagyobb negatív eltérést 2010 hasonló időszakához képest pedig Fejér megye produkálta, ahol a csődhányad relatív növekedése plusz 113 százalék volt – állítja a Coface.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.