Reagan-szobrunkról még a The Wall Street Journal is beszámolt

Az Orbán Viktortól idézett Egy Ronald Reaganre van szükségünk címmel közölt cikket Peggy Noonan konzervatív publicista tollából a The Wall Street Journal című amerikai napilap arról, hogy a néhai amerikai elnök tiszteletére több kelet-európai országban és Nagy-Britanniában is szobrot emeltek.

MNO
2011. 07. 13. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikk az ünnepségekről beszédrészleteket is idézve beszámolt arról, hogy Krakkóban, Prágában, Budapesten és Londonban is szobrot állítottak Reagannek születése századik évfordulója alkalmából, s a néhai elnököt ma is tisztelik a kommunista rendszer összeomlásában játszott szerepe miatt.

Az írás szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országgyűlésben rendezett (magyar–amerikai) konferencián Magyarország fogolyország létének megszűnéséről és a magyar demokrácia megszületéséről beszélt. „Reagan segített Magyarországnak abban, hogy magára találjon” – mondta Semjén a cikk szerint. A beszámoló idézte Horváth János képviselőt is, aki többek között a reagani békés felszabadításról beszélt.

A szerzőnek egy általa név nélkül idézett magyar parlamenti képviselő azt állította, a magyarok nem éreznek keserűséget amiatt, hogy (Dwight D.) Eisenhower amerikai elnök nem segített katonailag 1956-ban (a forradalom idején) Magyarországnak. „Megértettük az Önök magatartását” – idézte Noonan a magyar képviselőt, akinek magyarázata szerint ez azt jelentette, hogy a magyarok megértették az Egyesült Államoknak mint szuperhatalomnak a helyzetét az atomkorban, s az Egyesült Államoknak a szabadsággal kapcsolatos álláspontját. „Tudták, hogy kinek az oldalán álltunk” – tette hozzá a szerző.

A cikk beszámolt arról is, hogy a budapesti Reagan-szobor avatásán Orbán Viktor miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy Reagannek sikerült bölcsen változtatnia, ezért kell szobrot állítani neki Budapesten. A 20. század „torz és beteg” ideológiáit ledöntve Reagan átformálta a világot számunkra – tette hozzá a magyar kormányfő az írás szerint.

A szerző szerint a magyar kormányfő elég meglepő módon nyíltan olyan véleménnyel fejezte be beszédét, amely gyakran hallható az egyesült államokbeli Omahában, Tucsonban, Morristonban és Tallahassee-ben: „Egy Ronald Reaganre van szükségünk. Van már valahol egy?”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.