Svájci frank: tartalékvaluta és befektetési menedék

Tartalékvalutává és befektetési menedékké tette a globális pénzügyi válság és az euróövezeti periféria adósságválsága a svájci frankot – állapítja meg csütörtöki londoni elemzésében a Fitch Ratings.

MNO
2011. 07. 14. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb európai hitelminősítő megerősítette Svájc hosszú futamidejű szuverén adósságainak lehetséges legjobb, „AAA” szintű besorolását, stabil kilátással. Ehhez fűzött csütörtöki londoni elemzésében a Fitch kiemeli, hogy jóllehet a svájci frank 16 százalékkal erősödött, a svájci gazdaság nagyrészt az erőteljes nettó export révén tavaly már „egészséges”, 2,6 százalékos ütemben növekedett az előző évi „mérsékelt”, 1,9 százalékos visszaesés után. A cég megjegyzi, hogy az „AAA” besorolású államadósok átlagosan 3,8 százalékos gazdasági visszaesést szenvedtek el 2009-ben.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a svájci frank erejének késleltetett hatása és az euróövezeti takarékossági intézkedések miatt a svájci export növekedési üteme lassulhat az idei második fél évben, de a javuló hazai foglalkoztatottság és a belső fogyasztás várhatóan segíteni fogja a növekedést. A Fitch prognózisa szerint a svájci bruttó hazai termék (GDP) az idén 2,7 százalékkal, 2012-ben 2,3 százalékkal növekszik.

A hitelminősítő kiemeli, hogy Svájc egyike annak a mindössze három „AAA” besorolású szuverén adósnak – Norvégia és Szingapúr mellett –, amelyek államháztartási többlettel kerültek ki a globális pénzügyi válságból. Svájc emellett az éves GDP-érték 140 százalékának megfelelő értékben – jelentős nettó külső hitelezői pozícióban van, és az elmúlt húsz év átlagában 9 százalékos GDP-arányos éves folyómérleg-többleteket produkált.

Az elemzés szerint a globális pénzügyi válság hatásai és az euróövezeti perifériával kapcsolatos bizonytalanságok „tovább erősítették azt az érzetet” a befektetők körében, hogy a svájci frank biztonságos menedék. A Fitch Ratings közölte, hogy „második ligás” tartalékvalutának tekinti a svájci frankot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.