Százmillió felett a lefoglalt hamis cikkek száma

Az európai uniós tagországok vámszervei az EU külső határain több mint 103 millió olyan árucikket foglaltak le tavaly, amelyek előállításával vagy kereskedelmével feltehetően szellemi tulajdont sértettek. Összértékük meghaladja az egymilliárd eurót.

MNO
2011. 07. 14. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt az Európai Bizottság jelentette be csütörtökön Brüsszelben, megállapítva egyúttal, hogy „a vámszervek fokozott fellépése javítja a szellemi tulajdonjogok védelmét”. A lefoglalt áruk között első helyen szerepelnek a cigaretták (34 százalék), az irodai eszközök (16 százalék), az egyéb dohányipari termékek (8), a címkék, jelzők és emblémák (8), a ruházati cikkek (7) és a játékok (7). Az összes lefoglalt áru 14,5 százaléka olyan háztartási cikk (samponok, szappanok, gyógyszerek, hajszárítók, borotvák, számítógép-alkatrészek), amelyek egészségi és biztonsági kockázatokat is jelenthetnek a fogyasztók számára.

Az egyik meghatározó tendencia a lefoglalt postai küldemények növekvő száma volt tavaly – emelte ki a termékhamisításról szóló éves jelentést bemutatva Algirdas Semeta, az adóügyért és a vámunióért, valamint a csalás elleni küzdelemért felelős biztos. Mint mondta, az ilyen esetek száma az előző évről tavaly háromszorosára, 15 ezerről 48 ezer fölé emelkedett. A növekvő tendencia az online vásárlások emelkedő számát tükrözi – tette hozzá.

A jelentés szerint a származási országokat tekintve továbbra is Kína az elsődleges forrása a szellemi tulajdonjogot sértő áruknak, az összes ilyen árucikk 85 százaléka származik onnan. Az élelmiszerek tekintetében Törökország, a nem alkoholos italok esetében Thaiföld, a számítógépes memóriakártyák körében Hongkong, a gyógyszereknél India számított elsődleges forrásnak.

A határokon feltartóztatott áruk 90 százalékát megsemmisítették, vagy a jogsértés megállapítása érdekében bírósági eljárást kezdeményeztek ezekkel kapcsolatban – jelezte még meg Semeta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.