Szombaton lesz a Daróczy-virtusúszás

A kitűzött időpontnál egy héttel korábban, július 16-án, szombaton rendezik meg az idei Daróczy-virtusúszást. A dunai távúszóprogram, amelyet tizedszer tartanak meg, arra hivatott, hogy hirdesse: a paksi atomerőmű hűtővize tiszta, a folyó alkalmas az úszásra.

MNO
2011. 07. 14. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyulai János, a program szervezője az MTI-nek elmondta, hogy eredetileg július 23-ára hirdették meg a Daróczy-virtust, de a Balaton-, illetve az Öbölátúszást átütemezték erre az időpontra, és emiatt többen kérték, hogy módosítsák a dunai távúszás dátumát. A mezőny Paksról, az Árvíz utca felett lévő csónakleeresztőtől indul 11 órakor, nevezni 9 és 10 óra között lehet ugyanitt. Hajózási tilalom, illetve a vízi rendőrség biztosítása mellett átúsznak a folyón, majd a túlsó part közelében folytatják útjukat Kalocsáig, az úgynevezett meszesi partszakaszig. A táv 15 kilométer, amit két és fél-három óra alatt tesznek meg. Gyulai János hangsúlyozta, hogy a folyó sodrása elég nagy, ezért körültekintően kell úszni, lehetőleg csoportban vagy párban. Az úszókat csónakokkal, hajókkal követik, a kísérők sorában orvos és búvár is lesz a biztonság érdekében. A program eddigi történetében nem volt még baleset.

A Daróczy-virtusúszáson máig nyolcszázan vettek részt, legtöbben 2010-ben, akkor több mint százhatvanan neveztek. Valamivel több mint féltucatnyian minden alkalommal teljesítették a próbatételt. A szervezők abban bíznak, hogy ezúttal a kétszázat is meghaladja az úszók száma. Az engedély ötszáz főre szól. A folyóvízi úszás a sebesség élményét adja. Percenként akár száz métert lehet úszni, ami főleg partközelben okoz nagy élményt – ecsetelte a dunai távúszás szépségeit a szervező.

Az időjárás várhatóan nem okoz gondot, az előrejelzések szerint napos, meleg idő lesz, csupán délutánra várható zivatar. A Duna vize is alkalmas, a medertelítettség 25 százalékos, a vízhőfok pedig már a hét első napjaiban meghaladta a 24 Celsius-fokot. A szervező tudomása szerint a program kuriózumnak számít, ilyen széles, erős sodrású folyóban máshol nem rendeznek nyíltvízi távúszást, és amúgy tilos átúszni a Dunát. A paksi esemény emellett a tömegsport-rendezvénysorozat 4 pont értékű úszópróbája.

A Daróczy-virtusúszást 2002-ben rendezték meg először azzal a céllal, hogy ily módon jelezzék, a Duna ott is alkalmas úszásra, sportolásra, ahol a paksi atomerőmű hűtővize visszakerül a folyóba. Elnevezése egy 1886-os eseményhez köthető: két paksi gróf, Daróczy István és Zsigmond az uszódi csárdáig úszott el Pakstól. Teljesítményüknek nagy visszhangja volt a korabeli sajtóban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.