Tízmilliós csalással gyanúsítják a hazahozott nőt

Nemzetközi elfogatóparancs alapján hoztak haza egy tízmilliós csalással gyanúsított magyar nőt Indonéziából, Bali szigetéről – közölte honlapján a rendőrség kedden.

MNO
2011. 07. 12. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2010. március 29-én bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot H. Éva ellen. A nő megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2005-ben rávett két embert arra: hamis okiratok alapján a saját nevükben hitelszerződéseket kössenek négy személygépkocsi megvásárlásának finanszírozására, majd az így tulajdonukba került gépjárműveket harmadik személynek adják át.

A H. Éva társai által felkeresett bankok a gépjárművek megvásárlására összesen 10 751 000 forint hitelt folyósítottak. A hitelszerződések többnyire valótlan okiratok alapján készültek el, a törlesztéseknek pedig csak egy részét – és azt is általában késve – fizették – írta a rendőrség.

A közlemény szerint H. Éva megalapozottan gyanúsítható háromrendbeli, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett, négyrendbeli közokirat-hamisítás bűntett és négyrendbeli magánokirat-hamisítás vétség elkövetésével. A cselekményekben a magyar nő felbujtóként működött közre.

Magyarország és Indonézia között nincs hatályos kiadatási egyezmény, azonban mindkét állam belső joga alapján lehetőség van kiadatásra nemzetközi szerződés hiányában is. A mostani hazahozatal precedensértékű, mivel Indonézia először ad ki Magyarországnak körözött személyt. Az átadás sikeres végrehajtását lehetővé tevő információcsere az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központjában, az Interpol csatornáin történt. H. Éva hazahozatalában aktívan közreműködött a Külügyminisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is – közölte az ORFK.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.