Több cég is érintett a génmódosított vetőmag ügyében

Magyarországon eddig körülbelül 950 hektáron termesztett génmódosított kukoricát semmisítettek meg, és azonosították az összes, ügyben érintett vetőmag-forgalmazót – mondta Fazekas Sándor csütörtökön a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. A Vetőmag Szövetség közben szakmai konzultációt javasol.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796988" target="_blank"><strong>• Többmilliárdos kárt okozhat hazánknak a génmódosított kukorica</strong></a>

MNO
2011. 07. 14. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vidékfejlesztési miniszter beszélt arról is, hogy további 2500 hektárt érint a szennyezett vetőmag, itt folyamatban van a hatósági eljárás. Ezekben a táblákban is megsemmisítik majd a kukoricát, azért, hogy ne kerüljön ki a természetbe a szennyezés – mondta a miniszter. Fazekas Sándor hangsúlyozta: a tét, hogy Magyarország megőrizze genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes státuszát. Kifejtette: körülbelül 950 hektárnyi kukoricánál volt a vetőmag egy ezreléket túllépően szennyezve, ennek a területnek a „lezúzása” már megtörtént.

Azonosították az összes, ügyben érintett vetőmag-forgalmazót, „több cégről is szó van” – mondta Fazekas Sándor. Kiemelte: a termelőkkel és forgalmazókkal együttműködve szeretnék tisztázni a helyzetet. Magyarország GMO-mentessége a tavasszal elfogadott alkotmánynak is fontos része, a következő lépésben pedig arra fog javaslatot tenni, hogy tegyék büntethetővé a GMO-szennyezést, amelyek kapcsán el lehet majd járni büntetőjogi eszközökkel, illetve jogszabályt kell alkotni az ilyen esetben életbe lépő szankciókról is – jelezte a tárcavezető.

Elmondta: a szövegezés folyamatban van, és az új jogszabály tartalmazza majd a forgalomból való kivonás szabályait, a büntetési tételeket a GMO-mentesség megsértéséért, illetve azt is, hogy a céggel szemben milyen eljárások és milyen kárfelelősség lép életbe. Jelenleg a polgári törvénykönyv szabályozza az ilyen eseteket, de már a mostani lépésekkel is szeretnék világossá tenni, hogy meg kell őrizni Magyarország GMO-mentességét, és ha valaki ezt megsérti, akkor az állam részéről gyors, határozott reagálásra számíthat – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Konzultációt javasolnak

A Vetőmag Szövetség szakmai konzultációt javasol a jogalkotó, a hatóság és a cégek képviselőinek részvételével a vetőmag GMO-mentességéhez kapcsolódó jogalkotási, jogalkalmazási és gyakorlati problémák áttekintésére – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csütörtökön.

A szakmaközi szervezet ugyanakkor leszögezi: a vetőmagszakma ismeri és tudomásul veszi az agrárkormányzat azon törekvését, amely hosszú távon fenn kívánja tartani Magyarország GMO-mentes státuszát. A közlemény szerint a cégek ezért szigorú minőségbiztosítási rendszerekkel dolgoznak, és kiemelten odafigyelnek arra, hogy GMO-tartalmú vetőmagtétel ne kerüljön Magyarországra, még véletlenszerűen sem.

A szervezet hangsúlyozza: a vetőmagcégek az importból származó vetőmagokat nemzetközileg akkreditált laboratóriumban tételes GMO-vizsgálatnak vetik alá, és kizárólag csak negatív eredmény birtokában hozzák azokat forgalomba. Mivel szakmai szempontból nem vitatható, hogy a mintavételi és a mérési metodika minden esetben szükségszerűen magában hordozza a mérési hiba lehetőségét, a leggondosabb eljárás mellett is előfordulhat, hogy két laboratóriumi eredmény különbözik egymástól.

A Vetőmag Szövetség álláspontja szerint a vetőmagágazat alapvető érdeke olyan akkreditált hatósági laboratóriumi rendszer kialakítása és működtetése, amely megfelel a nemzetközi standardoknak. Így garantált az átláthatóság, a vizsgálati eredmények pedig megbízhatók és a legkevésbé vitathatók. A szövetség osztja azt a szakmai álláspontot, amely szerint el kell kerülni, hogy bizonytalan mérési eredményekre hivatkozva esetleg nem GMO-mentes termesztési kép alakuljon ki Magyarországról. Kívánatosnak tartja a szakmaközi szervezet ugyanakkor azt is, hogy az illetékes hatóság a GMO-vizsgálati eredményeit még a vetési időszak előtt hozza nyilvánosságra, csökkentve ezzel a lehetséges negatív következményeket – tartalmazza a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.