Vadászat indult az RMDSZ vezetői ellen?

Házkutatást tartott szerdán a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) egy bukaresti lakásban, amely bukaresti hírforrások szerint Borbély László környezetvédelmi miniszter egyik rokonának a tulajdonában van – írták romániai hírforrások.

MNO
2011. 07. 13. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román hírügynökségek szerint a DNA ügyészei egy olyan ügyben vizsgálódnak, amelyben Borbély László neve is felbukkant. Az ügy gyanúsítottja Ioan Ciocan Szatmár megyei üzletember, aki a DNA szerint egy 20 ezer euró értékű lakásfelújítással „vásárolta meg” az RMDSZ-es miniszter befolyását, hogy könnyebben jusson közbeszerzési szerződésekhez. Az ügyészek szerint mindebben Szepessy Szabolcs, Borbély személyi tanácsosa közvetített, ő szintén gyanúsítottként szerepel. Az erdélyi Krónika internetes honlapján Lakatos Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője úgy vélekedik: elkezdődött a vadászat a szövetség vezetői ellen, mivel szembeszegültek az államfő regionalizációs terveivel.

A parlamenti képviselő szerint ezzel kapcsolatban jelzésértékű Traian Basescu államfő korábbi megjegyzése, miszerint „a zsarolásnak is van határa”. Miután a román kormánykoalícióban helyet foglaló RMDSZ meghiúsította az államfő és a kormányzati partner (a Demokrata Liberális Párt – PD-L) régióátszervezési tervezetét, Basescu rosszallóan jegyezte meg, hogy „egy kisebbséget képviselő partner etnikai érdekektől vezérelve megakadályozza a többség számára kedvező folyamatokat”. Lakatos szerint az államfő megjegyzése figyelmeztetés volt az RMDSZ-nek.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán leszögezte: Borbély László továbbra is élvezi a szövetség politikai támogatását (mely szövetségnek Borbély a politikai alelnöke). „Meggyőződésem, hogy a vádak hamisnak bizonyulnak majd a következő napokban” – mondta a pártelnök, aki szerint Borbély jó miniszter, jó politikus, akinek nincs köze korrupciós ügyekhez. Borbély Lengyelországban tartózkodott hivatalos látogatáson, s várhatóan szerdán tér vissza Bukarestbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.