Vizsgálják a cukorgyárak privatizációját

Megtartotta alakuló ülését a cukorgyárak privatizációját vizsgáló bizottság, a 16 tagú testület a jövőben hetente ülésezik, és 180 napon belül jelentést készít – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtökön.

MNO
2011. 07. 14. 20:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság arra keresi a választ, hogy a cukoripar privatizációja során milyen mulasztások történtek, milyen privatizációs döntések, megállapodások születtek, ezekhez az új tulajdonosok felé milyen kikötések kapcsolódtak, és betartották-e azokat. A vizsgálóbizottság áttekinti majd, hogy ki, mikor és hogyan ellenőrizte az új tulajdonosok által vállalt kötelezettségek betartását, milyen jogszabályi felhatalmazás, irányelvek és szakmai szempontok alapján születtek döntések a cukoripari privatizáció folyamatáról.

A parlamenti testület megvizsgálja majd, hogy a koncepciók megalkotásában, pályázati és döntéshozatali folyamatban mely állami és kormányzati szervek voltak érintettek, és milyen felelősség terheli ez ügyben a korábbi ciklusok – különösen a szocialista–szabad demokrata koalíciók – kormányzatát, mennyiben szolgálta a privatizáció a hozzájuk köthető gazdasági érdekkörök céljait – ismerteti a közlemény.

A testület tagjai arra is választ akarnak kapni arra, hogy az egyes üzemek értékesítéséből befolyt vételár miként aránylott azok valós piaci értékéhez, milyen okra vezethető vissza, hogy az elidegenített üzemek jellemzően külföldi tulajdonba kerültek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.