Élen a Gladbach a Bundesligában

<p>Az élvonalban épphogy csak megkapaszkodó Mönchengladbach vezeti a német labdarúgó-bajnokságot a 3. forduló után, miután az eddig hibátlanul teljesítő Mainz kétgólos vezetés után kikapott, a Hannover pedig csak döntetlenezett a hétvégén. Angliában a Manchester Cityé a vezető szerep, holtversenyben a Wolverhamptonnal, míg Franciaországban már csak a Montpellier százszázalékos.</p>

Pintér Patrick
2011. 08. 22. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia, Premier League, 2. forduló

A második forduló után már csak két csapat százszázalékos az angol labdarúgó-bajnokságban, a két manchesteri együttesen kívül (a United ma játszik a Tottenhammel) az előző szezonban a kiesés elől menekülő Wolverhampton Wanderers is hibátlan még. A City az idényt jól kezdő Bolton otthonából hozta el a három pontot magabiztosan (a hazai csapatban Bogdán Ádám kispados volt), míg a Farkasok hazai pályán verték meg a Fulhamet (Somogyi Csaba nem volt a keretben). Nem igazán találja még a helyét viszont az Arsenal, amely a jól hajrázó Liverpooltól kapott ki hazai pályán 2-0-ra, ami azt is jelenti, hogy az Ágyúsok még rúgott gól nélkül állnak. Aktuális ellenfelük ellenben kiegyenesedni látszik, s bár a Vörös Ördögök játéka még nem verdesi az egeket, ez a siker alighanem megadja az önbizalmat Kenny Dalglish tanítványainak.

A múlt heti, hazai pályán elszenvedett 4-0-s vereség után javítani tudott Buzsáky Ákos csapata, az újonc Queens Park Rangers. A magyar középpályás adta a győztes gól előtti passzt, a QPR ezzel igen értékes pontokat kasszírozott az Everton vendégeként. Hátrányból nyert a Chelsea a West Bromwich ellen (Fülöp kispados volt, Gera sérült), míg a Stoke City a 94. percben mentett meg egy pontot a Norwich otthonában. A Kádár Tamást most is nélkülöző Newcastle pedig a Sunderlandet győzte le idegenben 1-0-ra.

Eredmények:
Sunderland–Newcastle 0-1 (R. Taylor)
Arsenal–Liverpool 0-2 (Ramsey – öngól, Suárez)
Aston Villa–Blackburn 3-1 (Agbonlahor, Heskey, D. Bent, ill. Pedersen)
Everton–Queens Park Rangers 0-1 (T. Smith)
Swansea–Wigan 0-0
Chelsea–West Bromwich 2-1 (Anelka, Malouda, ill. Long)
Norwich–Stoke City 1-1 (De Laet, ill. K. Jones)
Wolverhampton–Fulham 2-0 (Doyle, Jarvis)
Bolton–Manchester City 2-3 (Klasnic, K. Davies, ill. Silva, Barry, Dzeko)
A Manchester United–Tottenham mérkőzést ma rendezik.

Az élmezőny:
1. Manchester City 6
2. Wolverhampton 6
3. Aston Villa 4
4. Liverpool 4
5. Chelsea 4


Franciaország, Ligue 1, 3. forduló

Egyedüliként a Montpellier gárdája büszkélkedhet még mindig makulátlan mutatóval a francia pontvadászatban, a kék-fehérek most annak a Rennes-nek gurítottak egy négyest, amely eddig az élmezőnyhöz tartozott, sőt az első fordulóban még az élen állt. A hagyományosan jól rajtoló Toulouse-nak és Saint-Étienne-nek most meg kellett elégednie a döntetlennel: kettejük közül előbbi lehet csalódottabb (még úgy is, hogy csak a 90. percben sikerült egyenlítenie), hiszen a sereghajtó Nice vendégeként ikszelt, utóbbi viszont még értékesnek is tarthatja a Marseille otthonában elcsípett egységet (az OM a Bresthez hasonlóan eddig mindhárom mérkőzésén megosztozott a pontokon aktuális ellenfelével).

A címvédő Lille a szintén élmezőnybeli Caen vendégeként győzött, a Paris SG pedig a Parc des Princes-ben fektette két vállra a Valenciennes-t. A két újonc, az Ajaccio és az Evian TG összecsapásán döntetlen született, miként a még nyeretlen Bordeaux és Auxerre párharcán is.

Eredmények:
Bordeaux–Auxerre 1-1 (Gouffran, ill. Traoré)
Brest–Lyon 1-1 (Lesoimier, ill. Gomis)
Caen–Lille 1-2 (Nivet – 11-esből, ill. Pedretti, Debuchy)
Dijón–Lorient 2-0 (Thil, Jovial)
Nice–Toulouse 1-1 (Mounier, ill. Legattin)
Ajaccio–Evian TG 1-1 (Sammaritano, ill. Berigaud)
Montpellier–Rennes 4-0 (S. Camara 2, Belhanda – 11-esből, Dernis)
Nancy–Sochaux 1-2 (Hadzsi – 11-esből, ill. Peybernes, Privat)
Paris SG–Valenciennes 2-1 (Gameiro, Nené – 11-esből, ill. Gomis)
Marseille–Saint-Étienne 0-0

Az élmezőny:
1. Montpellier 9 pont
2. Toulouse 7
3. Saint-Étienne 7
4. Caen 6
5. Lyon 5

A góllövőlistát a 3 gólos Traoré (Auxerre) vezeti.


Németország, Bundesliga I, 3. forduló

Erre senki sem számított a szezon előtt: az előző idényben csak osztályozón bennmaradt Mönchengladbach vezeti három forduló után a Bundesliga I tabelláját. A fekete-fehérek a Wolfsburgot tanították móresre a pénteki nyitó mérkőzésen. De nagy kedvvel lőtte a gólokat a hétvégén a Bayern München és a Werder Bremen is, meg sem álltak ötig a csapatok, de a Schalke is kitett magáért, négyet rúgott a Mainz otthonában.

A bajorok a márciusban már általuk alaposan kiporolt Hamburgot győzték meg nagyszerű játékkal, míg a brémaiak csak a hajrában tudták a maguk javára fordítani a Freiburg elleni összecsapást: a 86. percben még 3-3-ra álltak. Az eddigi hibátlanul menetelő Mainz saját stadionjában bukott el az éledező Schalke ellen, pedig a Stieber Zoltánt a 61. percig pályán hagyó hazaiak már 2-0-ra is vezettek.

A Mainzhoz hasonlóan két forduló után még százszázalékos Hannover nem tudta legyőzni az újonc Herthát, míg a másik frissen feljutott együttes, az Augsburg otthon kapott ki a Hoffenheimtől. Döcögős játékkal, de nyert a legutóbbi aranyérmes, a Dortmund is, s értékes győzelemnek örülhettek a Leverkusen hívei is Stuttgartban. A hazaiaknál Hajnal Tamás a 60. percig volt a pályán.

Eredmények:
Mönchengladbach–Wolfsburg 4-1 (Reus 2, egyet 11-esből, Daems – 11-esből, Bobadilla, ill. Haszebe)
Stuttgart–Leverkusen 0-1 (Kiessling)
Dortmund–Nürnberg 2-0 (Lewandowski, Grosskreutz)
Bayern München–Hamburg 5-0 (Van Buyten, Ribéry, Robben, Gomez, Olic)
Werder Bremen–Freiburg 5-3 (Fritz, Pizarro, Arnautovic, Hunt, Wesley, ill. Cissé 2, Reisinger)
Augsburg–Hoffenheim 0-2 (Babel, Salihovic – 11-esből)
Köln–Kaiserslautern 1-1 (Jajalo, ill. Ilicevic)
Mainz–Schalke 2-4 (Ivanschitz, Soto, ill. Huntelaar, Höwedes, Matip, Fuchs)
Hannover–Hertha BSC 1-1 (Pinto, ill. Lasogga)

Az élmezőny:
1. Mönchengladbach 7 pont
2. Hannover 7
3. Bayern München 6
4. Schalke 6
5. Werder Bremen 6

A góllövőlistát a 4 gólos Huntelaar (Schalke) és Cissé (Freiburg) vezeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.