„Nemzetünk elfelejtette, kinek köszönheti létét”

„Kitépték Tottenham szívét” – fogalmazott a városrész parlamenti képviselője a súlyos sérüléseket és tömeges letartóztatásokat hozó éjszakai rendbontás másnapján – tudósít a The Telegraph. A leégett épületekben hajléktalanok is lehettek, áldozatokról azonban egyelőre nem tudni. A „válságban lévő” Amerikáért imádkoztak Texasban – írja a The New York Times. Rick Perry kormányzó stadion-imáján végül körülbelül 30 ezer fő vett részt.

Kovács N. László
2011. 08. 07. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Telegraph (telegraph.co.uk), The Guardian (guardian.co.uk)

„Kitépték Tottenham szívét” – fogalmazott a városrész parlamenti képviselője a súlyos sérüléseket és tömeges letartóztatásokat hozó éjszakai rendbontás másnapján. A gyújtogatás és fosztogatás egy férfi halálát követően robbant ki, akit rokonai és barátai szerint „meggyilkoltak” a rendőrök – tudósít a The Telegraph.

A 29 éves Mark Duggant csütörtökön lőtték le, miután tűzpárbajba keveredett az őt letartóztatni próbáló rendőrökkel. Az egyik tiszt is csak óriási szerencsével úszta meg: a felé tartó golyót szolgálati rádiója állította meg. A rendőrség független felügyeleti szerve, az IPCC vizsgálja az eset körülményeit, egyelőre nem tudni, miért kezdődött a lövöldözés és az eljáró hatósági személyek esetleges felelőssége sem ismert. A férfi családja mindenesetre komolyan felháborodott. Körülbelül 120 feldühödött rokon és ismerős vonult szombat délután a tottenhami rendőrkapitányság elé, hogy tiltakozzon Duggan halála miatt. „Valamit tenni kellett – igazságot akartunk” – nyilatkozta később az egyik barát. Egyesek a földre feküdtek, a rendőrség pedig lezárta az utat. Aztán valaki felgyújtotta a blokádot biztosító hatósági járműveket, és elszabadult a pokol.

Észak-London egyes részei még a hajnali órákban is égtek. A tiltakozókhoz egyre többen csatlakoztak, az égő roncsok tüzét kapucnis fiatalok táplálták, majd egy emeletes buszt is felgyújtottak. Ezután a helyi bevásárlóközpont következett, ahol többek között egy Aldi szupermarket, egy szőnyeg- és egy ékszerbolt is megrongálódott. Hamarosan megérkeztek a fosztogatók, akik autókkal, bevásárlókocsikkal hordták el az üzletek portékáit. „Körülbelül 100 fiatalt láttam az utcán, főleg elektronikai üzleteket és ruhaboltokat vettek célba. Betörték a kirakatot, behatoltak, és megrakodva bújtak elő. Egy nagyjából tizennégynek látszó fiú vélhetően lopott kisbusszal kanyargott össze-vissza az utcán. Mintha minden törvény és rend megszűnt volna létezni” – festi le a látványt a The Guardian helyszíni tudósítója. 26 rendőr és 11 polgár sérült meg, 42 személyt letartóztattak.

A körzet képviselője, David Lammy vasárnap délelőtt tartott sajtótájékoztatóján szigorúan elítélte az este történteket, majd felhívta a lakosság figyelmét a megbékélés és az újjáépítés fontosságára. „A közösségnek, mely egyébként is gondokkal küzdött, most kitépték a szívét – fogalmazott. – A postát, üzleteket, újságárusokat, közösségi épületeket esztelen emberek rongálták meg, akik többsége valószínűleg nem is innen származik. A történtek komoly kérdéseket vetnek fel, az efféle erőszak sosem lehet azonban válasz. Az épületeknél gyakran hajléktalanok húzzák meg magukat. Nem tudjuk, benn égett-e valaki, nem tudjuk, vannak-e áldozatok”. Claire Kober, Haringey kerület tanácsának elnöke is az együttműködés fontosságára figyelmeztetett. „A cél most az, hogy Tottenham újjáépüljön, ezt azonban csak összefogva, közös erővel érhetjük el. Vessünk véget az erőszaknak” – biztatta az embereket Kober.

The New York Times (nytimes.com)

A „válságban lévő” Amerikáért imádkoztak Texasban – írja a The New York Times. Rick Perry kormányzó stadion-imáján végül körülbelül 30 ezer fő vett részt.

„Istenem, te vagy minden jó forrása, te vagy egyetlen reményünk. Hatalmad tiszteljük, kegyed áldjuk. Szívünk azonban aggódik Amerikáért. Viszályt látunk az otthonokban, zavart a piacokon, dühöt a kormányzatban. Nemzetünk elfelejtette, kinek köszönheti létét, és ezért bocsánatodért esedezünk” – így kezdte Perry, a republikánusok egyik legnagyobb reményű majdnem-elnökjelöltje tizenhárom perces, bibliai idézetekkel sűrűn teletűzdelt imáját. Az Egyesült Államok komoly válságban van, ezért a kormányzó Jézus Krisztushoz folyamodott, megkérve Isten fiát, mutasson utat a politikusoknak és a katonáknak, akik „nem látják a fényt a sötétben”.

Az esemény még Texashoz, az ország egyik legvallásosabb államához képest is különlegesnek számított. Olyan ugyanis még sosem történt, hogy egy kormányzó hivatalának presztízsét, levélpapírját és weboldalát használja fel egy vallásos gyűlés szervezésére, melyen ő a vezető szónok. Egy ateista csoport be is perelte a kormányzót, mivel véleményük szerint ez a fajta összefonódás ellentétes a vallás és az állam szétválasztását leszögező alkotmány-paragrafussal, beadványukat azonban elutasították. A találkozón minden vallás híveit várták, a beszélők és zenészek azonban mind az Úr és Jézus nevében prédikáltak, és a látogatók zöme is kereszténynek vallotta magát.

A színpadon nem volt szó politikáról, sőt, Perry még Obamát is imáiba foglalta. „Imádkozzunk az elnökért, kérjük, hogy Mennyei Atyánk lássa el bölcsességgel, és védje meg családját” – szólt a kormányzó beszédének egyik része. Perry egyelőre nem jelentette be, indul-e a republikánus párt elnökjelölti posztjáért. Ha beszáll a versenybe, jó esélyekkel indul, hiszen a déli államokban már most népszerűbb, mint legkomolyabb riválisa, Mitt Romney.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.