Csalás: újabb szocialista politikus került komoly bajba

Csalás és magánokirat-hamisítás miatt vádat emelt az ügyészség Kiss Ferenc, az MSZP zalaegerszegi önkormányzati, korábbi parlamenti képviselője ellen – erősítette meg a Zalai Hírlap információját kedden az MTI-nek a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.

MNO
2011. 09. 27. 7:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pirger Csaba közölte: Kiss Ferenc a Zala Volánnál korábban humángazdálkodási főosztályvezetőként dolgozott, ugyanakkor a többségi tulajdonosa és ügyvezetője is volt a VOKSH Oktató, Szervező és Gépjárművezető-képző Kft.-nek. Az ügyészség álláspontja szerint a politikus azzal követte el a csalást és a magánokirat-hamisítást, hogy leigazolt és kifizettetett a két cég között egy teljesítés nélküli, csaknem 200 ezer forintos számlát, továbbá olyan időpontra igazolt magának letöltött munkaidőt, amikor önkormányzati küldöttséggel külföldön tartózkodott.

A vádirat szerint Kiss Ferenc humángazdálkodási főosztályvezetőként a munkaerő- és keresetgazdálkodásért felelt, és hatáskörébe tartozott a munkaerő képzése is. Az 1995-től a többségi tulajdonában és ügyvezetése alatt álló VOKSH Kft. pedig – 2007 végéig – a Zala Volán dolgozóinak képzését is szervezte. A VOKSH 2007 decemberében karbantartók és fizikai dolgozók képzéséről állított ki számlát a Zala Volánnak bruttó 200 ezer forintról. A számlát két hónappal később kapta meg a Zala Volán műszaki igazgatója, aki az ellenőrzés után – mivel a szolgáltatás nem történt meg – téves számlázás, sztornó rájegyzéssel visszaküldte azt az oktatási kft.-nek.

A VOKSH-nál az eredeti számláról másolat készült, de kitakarták a rájegyzést, majd Kiss Ferenc a Zala Volán humángazdálkodási főosztályvezetőjeként a teljesítést leigazolta, aláírta és a pénzügyi osztályra küldte. Ez alapján a számla ellenértékét átutalták a VOKSH-nak, holott tényleges teljesítés nem történt. A pénzt fél évvel később, a rendőrségi eljárás kezdete előtt visszautalta a kft. a Zala Volánhoz, amikor a belső ellenőrzés során kiderült az is: a számla eredeti példánya sem a számviteli, sem a pénzügyi osztályra nem jutott el.

A másik vádpont szerint Kiss Ferenc olyankor igazolt magának ledolgozott munkaidőt, amikor a zalaegerszegi önkormányzat képviselőjeként, a városi delegáció tagjaként Finnországban volt 2008 áprilisában. Ennek ellenére a Zala Volánnál vezetett munkaidő-nyilvántartás szerint aznap hat órát dolgozott, s ez alapján 31 ezer forint munkabért jogosulatlanul fizettek ki számára. A Zalai Hírlap közölte: Kiss Ferenc tagadja a vádiratban foglaltakat, de az ügyészség álláspontja szerint megvalósult a folytatólagosan elkövetett csalás, valamint a folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.