Berlinben „meglékelhetik” a Merkel vezette koalíciót

Újabb súlyos vereségbe szaladhat bele az Angela Merkel vezette kormány a berlini választásokon, amely könnyen lehet, hogy végképp padlóra viszi a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Szabad Demokrata Párt (FDP) koalícióját. Az egyre súlyosabb euróválság árnyékában a belső viták is kiújultak, amely egyértelműen a szociáldemokraták (SPD) és a zöldek (Die Grüne) malmára hajtja a vizet. Berlinben 2001 óta magabiztos „vörös” vezetés van, amelybe a választásokat követően vélhetően az ökopárt is beleszól majd.

Kovács András
2011. 09. 18. 2:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlinben vasárnap fejeződik be az idei választási „szuperév”, amelynek során a jobbközép–liberális kabinet alatt egyre forróbb lett a talaj, és úgy tűnik, nem is várható teljes megnyugvás. A CDU–FDP-kormány az év során sorozatos választási vereségeket szenvedett el, amelyek közül az egyik legsúlyosabb Baden-Württembergben érte az alakulatot. A délnémet tartományban 53 év után veszítette el a hatalmat a CDU. Két héttel ezelőtt Mecklenburg–Elő-Pomerániában arattak elsöprő sikert az SPD és a Zöldek jelöltjei.

Az eddigi választások legfőbb tendenciája a Zöldek előretörése, ami nagyrészt a fukusimai atomerőműben történt balesetnek köszönhető. Az ökopárt egyértelműen a nukleáris létesítmények bezárása mellé állt, így népszerűsége jelentős mértékben megemelkedett. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy az SPD-nek is sikerült fölállnia a 2009-es súlyos vereség után, és Rajna-Pflazot leszámítva mindenhol jól szerepeltek. A mérleg másik serpenyőjében az FDP található, amely több tartományban is elveszítette a képviseletét, és várhatóan Berlinben is ez vár rájuk.

Közel a szétbomlás

A német politikai életet jelenleg a görögországi válság határozza meg, és az ahhoz való viszonyulás. Merkel attól tart, hogy az ország esetleges magára hagyása az egész eurózóna végét jelentené, míg mások szerint ez lenne a megoldás. Mostanáig a kormányon belül egység mutatkozott abban, hogy a görögökön segíteni kell, de Philipp Rösler alkancellár, egyben a szövetségi kormány gazdasági minisztere hétfőn arról beszélt, hogy a „rendezett fizetésképtelenség” lehetne a megoldás Görögország hatalmas államadósságára. Az FDP elnöke ezzel nyíltan szembement az eddig hivatalos véleménnyel, valamint pártján belül is aláírásgyűjtés indult a bajba jutott országok megsegítése ellen.

A vita azért is okozott problémát, mivel szeptember 29-én el kell fogadtatni a parlamenttel az eurózóna megmentését célzó ideiglenes mentőalap (EFSF) jogköreinek kibővítését, és ha nem sikerül a kancellárnak biztosítania a többséget, vélhetőleg új választásra kerül sor. Merkel helyzetét könnyíti, hogy az SPD és a Zöldek támogatják a mentőcsomag megszavazását. Azonban ha „ránéznek” arra a felmérésre, miszerint a németek több mint 70 százaléka helyeselné, ha a takarékossági vállalásokat nem teljesítő Athént kizárnák az eurózónából, akkor lehet, hogy az utolsó pillanatban megváltoztatják a véleményüket.

A „kalózok” is bejuthatnak

A berlini tartományi választáson a tét az, hogy változik-e a 2001 óta hatalmon lévő SPD–Die Linke-koalíció. Öt évvel ezelőtt az SPD 30,8, a CDU 21,3, a Die Linke 13,4, a Die Grüne 13,1, míg az FDP 7,6 százalékot ért el. A 149 fős parlamentben a szociáldemokraták 53, míg a Baloldali Párt 23 helyet szerzett, így 76 fővel alakítottak koalíciót. A legfrissebb felmérések szerint az SPD 30-32, a CDU 20-23, a zöldek 19-20, a Die Linke 10-11, míg legnagyobb meglepetésre a Piraten nevezetű, a szabad fájlcserélésért küzdő párt 5-6 százalékot szerezne. Az FDP egyelőre a bejutási küszöb alatt található, de a görögök ügyében megváltoztatott álláspontjuk miatt könnyen lehet, hogy vasárnap este már 5 százalék fölött lesznek.

(faz.net, reuters.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.