Sólyom lelkesítőnek tartja a szlovákiai magyarok mozgalmát

Lelkesítő, nagyszerű példának nevezte a magyar nyelv használatára felszólító röplapmozgalmat Sólyom László, a Kassától hetven kilométerre, az Ung és Latorca folyók között fekvő Nagykaposon elmondott beszédében szombaton. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810420" target="_blank"><strong>• Sólyom László: Ki kell állnunk Esterházy János mellett</strong></a>

MNO
2011. 09. 17. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt köztársasági elnök a Mécs László pap és költő – aki 1920-tól 1929-ig volt plébános Nagykaposon – tiszteletére rendezett emlékesten úgy fogalmazott: a magyar nemzet mindig egységes volt nyelvében, kultúrájában és történelmi tudatában. Az anyanyelv használata a kisebbség elidegeníthetetlen joga, a szlovákiai magyarság civil kezdeményezése lelkesítő, nagyszerű példát mutat fel a magyar nyelv használatára felszólító röplapmozgalommal – mondta Sólyom László, aki szerint ez a kisebbségi magyarságnak a helyzethez illő, spontán válasza.

Éppen ilyen saját, az itteni viszonyokból kinőtt megoldásnak nevezte azt, hogy a magyarság egyes tagjai nyilvánosan vállalják a felvett magyar állampolgárságot, ugyanakkor ragaszkodnak szlovák állampolgárságukhoz is. Sokszoros érték van ebben a magatartásban, a kettős kötödés mint természetes élethelyzet elismertetése harc az alkotmányosságért, a nyugodt, szilárd nemzeti öntudat megnyilvánulása, éppen a jó együttélés érdekében – tette hozzá.

A Magyarország határán túl élő nemzetrészek különös értéke a kétnyelvűség, úgy is mint a szomszédos nép megértésének kulcsa, az anyaországbeli magyarnak pedig soha nem szabad figyelmen kívül hagynia, mit jelent kisebbségként más nemzetek között. Élethelyzet a kettős kötődés, ebben magyar az itteni magyar – tette hozzá. A kulturális nemzet mindig szélesebb lesz, mint a magyar állampolgárok köre – mondta a volt köztársasági elnök, aki üdvözölte azt, hogy lehetőség van a nemzethez tartozás megerősítésére a magyar állampolgárság felvételével.

De nemcsak az a jó magyar, aki él ezzel, a magyar állampolgárság felvétele a meglévő mellé úgy teremt szorosabb köteléket Magyarországgal, hogy nem zár ki senkit, sem a kulturális értelemben felfogott teljes magyar nemzet, sem a lakóhely szerinti állampolgárság vonatkozásában, ugyanakkor a szűkebb hazához való ragaszkodás a teljes nemzet szempontjából is fontos – szögezte le Sólyom László a nagykaposi emlékesten.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.