Milliárdos korrupciót gyanít az LMP a közszolgálati egyetem pályázatainál

Hadházy Ákos szerint az intézmény több alkalommal vehetett fel pénzt ugyanazért a tevékenységért.

MTI
2017. 04. 27. 11:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az „egyetemek gyilkolása és a civilek csillagozása mellett” nem kapott elég figyelmet, hogy az unió ellenőrei rendkívül súlyos visszaélések gyanúját vetették fel az NKE-nél.

Az intézmény ugyanis több alkalommal vehetett fel pénzt ugyanazért a tevékenységért, emellett többször hajthatott végre túlárazásokat és indokolatlan költekezéseket – fejtette ki az LMP politikusa, hozzátéve, a történtek felvetik az egyetem rektorának, Patyi Andrásnak a büntetőjogi felelősségét is.

Kiemelte, mindez szerinte megmagyarázhatja, hogy Patyi András a Nemzeti Választási Bizottság élén miért akadályozza az olyan népszavazásokat, amelyek kellemetlenek lehetnek a kormánynak.

Hadházy Ákos elmondta, közérdekűadat-igénylésükben az egyetem minden pályázatának megvalósíthatósági tanulmányát és megkötött szerződését kikérik.

Hangsúlyozta, az eddig nyilvánosságra került adatok alapján is több súlyos visszaélés történhetett. Ezt támaszthatják alá szerinte azok a sajtóhírek, amelyek alapján az intézmény egy 17 milliárd forintos pályázaton 3 milliárd forintot fordított személyi kiadásokra, ami az egyetem 740 dolgozójának 10 hónapi teljes munkabérét fedezné.

Hadházy Ákos szerint ráadásul ezt a projektet úgy valósították meg, hogy korábban több hasonló tartalmú pályázatot is lebonyolított az egyetem. A visszaélések gyanújára példaként említette továbbá, hogy az intézmény korábban úgy valósított meg 4,3 milliárd forint értékben számítástechnikai fejlesztést, hogy a pályázat becsült értéke forintra megegyezett a valós költségekkel. Ez csak akkor lehetséges, ha ezt a későbbi megvalósítóval törvénytelenül előre megbeszélték – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Az LMP társelnöke emellett a „legmagasabb szintre vezető korrupciós történetnek” nevezte, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egy friss lista alapján immáron Magyarország ötödik leggazdagabb embere lett az állami megrendeléseknek köszönhetően.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem cáfolja és visszautasítja az LMP politikai támadását, és jogi úton vesz elégtételt, amiért Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke az uniós források szabálytalan felhasználásával vádolta meg az intézményt. Az egyetem reagálásában azt írta, a képviselő hamis állításaival politikai támadást indított a magyar közigazgatás, honvédelem és rendvédelem felsőoktatási alapintézménye ellen, amiért az egyetem jogi úton vesz elégtételt. Kifejtették: az említett projektekkel kapcsolatban az EU hatóságok semmilyen szabálytalansági megállapítást nem tettek, közel százezer tisztviselő képzése zajlik rendben az EU támogatásával, amelyről folyamatos információcsere történik a finanszírozó szervek és az NKE között. Közölték továbbá, hogy a projektek eddigi eredményeiről május első felében sajtótájékoztatót tartanak, melyre az LMP képviselőjét is várják. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.