Iliescu pártja egyedül kormányoz

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedül alakít kormányt a Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) – jelentette be tegnap Bukarestben Ion Iliescu. A romániai parlamenti választásokon győztes PDSR ugyanakkor olyan közös memorandum aláírására kérte fel a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), a Demokrata Pártot (PD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), amelyben a megállapodó felek egy éven keresztül politikai támogatást nyújtanak a súlyos gazdasági helyzetből való kilábaláshoz, a szélsőséges erők visszaszorításához, az európai és észak-atlanti integrációs törekvések folytatásához. A három ellenzéki pártnak felajánlott megállapodás feltétele a PDSR részéről Ion Iliescu támogatása az államfőválasztás második fordulójában. A PDSR vezetősége tegnap arról is döntött, hogy Adrian Nastasét, a párt első alelnökét jelöli az új kabinet élére.A választásokon győztes párt által megfogalmazott memorandumtervezetről Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke tegnap nem tudott érdemben nyilatkozni, mivel a dokumentum még nem érkezett meg a magyar érdekvédelmi szervezet címére.Markó megismételte az RMDSZ eddigi álláspontját, amely szerint a szövetség csak akkor hajlandó bármilyen megállapodást kötni, ha az magában foglalja a romániai reformok folytatására, illetve a nemzetiségi kérdés konkrét megoldásaira vonatkozó kötelezettségvállalásokat. A Petre Roman vezette Demokrata Párt, amely szintén csak a televíziós közvetítésből értesült a PDSR javaslatáról, kételkedve fogadta az ajánlatot. Radu Berceanu, a párt alelnöke úgy vélte, a kormányzás felelősségét teljes egészében a győztes pártnak kell vállalnia.Ion Iliescu, aki december 10-én Corneliu Vadim Tudorral, a szélsőséges Nagy-Románia Párt államfőjelöltjével méri össze erejét, a Cotroceni elnöki palota megszerzéséért, a reformok gyorsítását és a szegénység felszámolását nevezte az újonnan megalakuló kormány elsődleges céljának. Az exállamfő fontosnak nevezte a jogállam tekintélyének növelését és a korrupció elleni harc fokozását. Adrian Nas-tase elmondta, az új kormány néhány sürgős döntésre készül, amelyekkel enyhíteni próbálja a téli időszakban általában súlyosbodó szociális problémákat. Bár hivatalos végeredmény még nincs, a szavazatok összeszámlálását követően biztosra vehető, hogy a PDSR nem szerez abszolút többséget a törvényhozás két házában, így kisebbségi kormányzásra kényszerül. Az országos szavazatok összesítése után az állás a következő: első helyen a PDSR 37 százalékkal, második a Nagy-Románia Párt húsz százalékkal, harmadik a Demokrata Párt hét százalékkal, negyedik a Nemzeti Liberális Párt hét százalékkal, ötödik az RMDSZ 6,4 százalékkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.