Zavartalan választás Romániában

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösebb incidensek és kirívó szabálytalanságok nélkül zajlottak tegnap a romániai általános választások, amelyek zavartalan lefolyását 22 ezer rendőr biztosította, a voksolás és szavazatszámlálás folyamatát pedig több száz megfigyelő ellenőrizte.Meglehetősen tágan értelmezték a voksolás előtti kétnapos kampánycsendet a pártok és a média képviselői. Országszerte folytatódtak a plakátragasztások, az újságokban és a televíziós csatornákon még szombaton is vezető témát jelentettek a pártok, politikusok. A kampánycsend megsértéséért egyetlen hivatalos feljelentés történt, a Ion Iliescu vezette Szociális Demokrácia Romániai Pártja jelezte a központi választási irodának, hogy a Román Demokrata Konvenció aktivistái egy nappal a szavazás előtt még plakátragasztással voltak elfoglalva. A plakátragasztások két nappal a választások előtt kis híján tragédiához vezettek, miután Craiován a szélsőséges Nagy Románia Párt aktivistái megkéselték a Demokrata Párt (PD) helyi ifjúsági szervezetének alelnökét, aki szóvá merte tenni, hogy a „nagyromán” fiatalok kedvelt pártjukat népszerűsítő hirdetéseket ragasztottak a demokraták plakátjaira. A PD ifjú politikusának életét az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a craiovai kórházban. Az eset szombaton is vezető hír volt a kereskedelmi tévécsatornák híradóiban, a hírszerkesztők a Nagy Románia Párt agresszivitására igyekeztek felhívni a figyelmet. A hét végi bukaresti napilapok mindegyikében fellelhető volt egy-egy félreérthetetlenül kampányízű írás vagy éppenséggel fénykép. A Ziua című napilap például szombati számában számolt be nagy terjedelemben Corneliu Vadim Tudor PRM-vezér peres ügyeiről, az Adevarul pedig Mugur Isarescu kormányfő-elnökjelölt egyik választási kampányüléséről közölt fotót (a hét felvétele címszó alatt).A választásokat megelőző kampány – amely egyébként jóval viszszafogottabb volt a négy évvel ezelőttinél – nem hozta lázba a polgárokat. A közöny érthető, hiszen Romániában, tíz évvel a rendszerváltozást követően a lakosság több mint negyven százaléka a megélhetési küszöb alatt tengődik, holott választások előtt Oltot és Marost lehetne rekeszteni a politikusok ígéretdömpingjével.Marosvásárhelyen – ahol a Romániai Magyar Demokrata Szövetség országos választási központja működik, a megméretés hivatalos végeredményének közléséig – tegnap csak a kora délutáni óráktól lehetett szavazásra vonuló embereket, családokat látni. A szavazóhelyiségek előtt sehol nem alakultak ki sorok, ami az előző választásokhoz képest némileg visszafogottabb érdeklődést jelzett. Marosvásárhelyen adta le voksát többek között Frunda György, az RMDSZ államfőjelöltje, és Markó Béla, a magyar érdekvédelmi szövetség elnöke. Az ötven százalékban magyarok által lakott Maros menti város egyik szavazóhelyiségében a média kiemelt figyelme mellett szavazott Bölöni László, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.