Késői igazságszolgáltatás

Skrabski
2001. 04. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Haris család több mint tíz évnyi munkája és nyomozása volt szükséges ahhoz, hogy édesapjuk és nagyapjuk, Haris Béla mérnök ezredes igazságtalan meghurcoltatásáért megkapja méltó felmentését és elismerését. Az ezredest és feleségét május2-án temetik újra Vácott, katonai tiszteletadás mellett.Haris Béla 1939-től a Magyar Királyi Honvéd Építési Igazgatóság gépészeti osztályának vezetője volt. A II. világháború végén életét kockáztatva nyíltan kiállt a Szálasi-rezsimmel szemben: munkaszolgálatosokat mentesített és jelentős nemzeti vagyont mentett meg. A háborút követően létszám felettinek nyílvánították, majd később pótolhatatlan szaktudása miatt visszahívták a honvédség állományába és alezredessé léptették elő. Korabeli jelentésekből kiderült, hogy Haris Bélát a légó gépészeti berendezések egyetlen magyar szakemberének tartották.A sztálinista diktatúra idején szabotázzsal vádolták meg, majd bebörtönözték és rendszeresen kínozták. A börtönéveket követően tovább dolgozott szakterületén és haláláig nem törölték el az ellene felrótt vádakat.Családja igazságért folytatott harca következtében 1999. szeptember másodikán semmisnek nyílvánította a bíróság a koncepciós perben ellene hozott ítéletet, 2000 áprilisában a honvédelmi miniszter helyreállította korábbi rendfokozatát és posztumusz ezredessé léptette elő, majd márciusban megkapta a Honvédelemért Kitüntető Cím I. osztályát. Amerikában élő fia, Robert J. S. Haris lapunk kérdésére elmondta, hogy édesapja temetése az összes igazságtalanul meghurcolt politikai üldözött még fel nem kutatott és meg nem követett áldozatairól szól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.