Egészséges olajsütő

Rácz Judit
2002. 04. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon sokan megfogadták már az orvosok intelmeit, és zsír helyett olajjal készítik az ételeket. A sült krumpli, a rántott hús azonban még mindig kedvenc, s ha olajban sütjük is, tele lesz a konyha a szagával. A legtökéletesebb edény erre a célra az olajsütő.
A készülék nagy erénye, hogy az olaj hőmérsékletét a beállításnak megfelelően állandó értéken tartja. Így nem hevül túl az olaj, s nem használódik el idő előtt. Fontos szempont azonban, hogy a sütéshez használt olaj mindig tiszta, átlátszó legyen, az elégett zsiradékok fogyasztása ugyanis növeli a rákos megbetegedés kockázatát. Ha sütés közben a panírozott húsról lehulló morzsák ráégnek az edényre, az olajat le kell szűrni.
Minél kevesebb zsiradék kerül a szervezetbe, annál kevésbé terheli a gyomrot. Érdemes olyan sütési fokot választani, amelyen sül az étel, és nem „ázik”. Csak akkor tegyük az olajba az ételt, amikor az elérte a sütési hőmérsékletet, s csak addig süssük, amíg szükséges. A megsült krumplit, húst borítsuk rá egy papírszalvétára, hogy felszívja a felesleges olajat.
A készülékek között nemcsak árban, hanem komfortfokozatban is különbségek vannak. A beépített mikroolajszűrővel ellátott sütőkosár például nagyon hasznos, mert már sütés közben megszűri az olajat, így többször fel tudjuk használni. A beépített kondenzálórendszer abban segít, hogy a szag nem jut ki a légtérbe. A fedőbe épített szűrő az olajpára felfogására szolgál, így ez is csökkenti a sütéskor keletkező szagokat. A hőszigetelt külső falak megvédenek az égési sérülésektől. A beépített kapcsolóóra lehetővé teszi, hogy ha azonos mennyiségeket sütünk, az idő beállításával mindig azonos ízeket érjünk el. A tetőbe épített, páramentesített ablak segítségével nyomon követhetjük a sütést, nem kell a tetőt feleslegesen nyitogatni. A beépített lámpa jelzi, hogy az olaj elérte a sütési hőmérsékletet. Az olajleeresztő pedig rendkívül hasznos az olaj cseréje idején.
Mint minden háztartási eszközt, az olajsütőt is tisztítani kell. Gyakran kifogásolják az olaj habzását. Ha sütéskor a hideg élelmiszert a forró olajba merítjük, nagy mennyiségű gőz képződik, amelyet hagyni kell elpárologni, akár olajsütőben, akár normál edényben készítjük az ételt. Az olajsütő tetejét csak azután csukjuk be, ha a gőz elpárolgott.
Ügyeljünk arra is, hogy se kevesebb, se több olajat ne tegyünk a készülékbe, mint amennyit a benne lévő jelzés mutat. Elektromos készülékről lévén szó, csak szabványos védőföldeléssel ellátott csatlakozóaljzatról működtessük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.