Nagyon sokan megfogadták már az orvosok intelmeit, és zsír helyett olajjal készítik az ételeket. A sült krumpli, a rántott hús azonban még mindig kedvenc, s ha olajban sütjük is, tele lesz a konyha a szagával. A legtökéletesebb edény erre a célra az olajsütő.
A készülék nagy erénye, hogy az olaj hőmérsékletét a beállításnak megfelelően állandó értéken tartja. Így nem hevül túl az olaj, s nem használódik el idő előtt. Fontos szempont azonban, hogy a sütéshez használt olaj mindig tiszta, átlátszó legyen, az elégett zsiradékok fogyasztása ugyanis növeli a rákos megbetegedés kockázatát. Ha sütés közben a panírozott húsról lehulló morzsák ráégnek az edényre, az olajat le kell szűrni.
Minél kevesebb zsiradék kerül a szervezetbe, annál kevésbé terheli a gyomrot. Érdemes olyan sütési fokot választani, amelyen sül az étel, és nem „ázik”. Csak akkor tegyük az olajba az ételt, amikor az elérte a sütési hőmérsékletet, s csak addig süssük, amíg szükséges. A megsült krumplit, húst borítsuk rá egy papírszalvétára, hogy felszívja a felesleges olajat.
A készülékek között nemcsak árban, hanem komfortfokozatban is különbségek vannak. A beépített mikroolajszűrővel ellátott sütőkosár például nagyon hasznos, mert már sütés közben megszűri az olajat, így többször fel tudjuk használni. A beépített kondenzálórendszer abban segít, hogy a szag nem jut ki a légtérbe. A fedőbe épített szűrő az olajpára felfogására szolgál, így ez is csökkenti a sütéskor keletkező szagokat. A hőszigetelt külső falak megvédenek az égési sérülésektől. A beépített kapcsolóóra lehetővé teszi, hogy ha azonos mennyiségeket sütünk, az idő beállításával mindig azonos ízeket érjünk el. A tetőbe épített, páramentesített ablak segítségével nyomon követhetjük a sütést, nem kell a tetőt feleslegesen nyitogatni. A beépített lámpa jelzi, hogy az olaj elérte a sütési hőmérsékletet. Az olajleeresztő pedig rendkívül hasznos az olaj cseréje idején.
Mint minden háztartási eszközt, az olajsütőt is tisztítani kell. Gyakran kifogásolják az olaj habzását. Ha sütéskor a hideg élelmiszert a forró olajba merítjük, nagy mennyiségű gőz képződik, amelyet hagyni kell elpárologni, akár olajsütőben, akár normál edényben készítjük az ételt. Az olajsütő tetejét csak azután csukjuk be, ha a gőz elpárolgott.
Ügyeljünk arra is, hogy se kevesebb, se több olajat ne tegyünk a készülékbe, mint amennyit a benne lévő jelzés mutat. Elektromos készülékről lévén szó, csak szabványos védőföldeléssel ellátott csatlakozóaljzatról működtessük.
Reagált Zelenszkij embere arra, hogy az Északi Áramlatot egy ukrán tiszt robbantotta fel
