Egy nyugodt vacsora

Idegesek vagyunk az elmúlt hetek történései miatt, telve aggodalommal, vajon mit hoz a jövő. Rossz ízlésű, gyomorbajosnak látszó alakokat látni, amint hatalomra törnek, a puszta látványuktól elmegy a polgárember étvágya, nemhogy egy jóízűt lakmározzon ilyen hangulatban. A józan, megfontolt lemondás, ha ideiglenesen is, mindig jobb tanácsadó a haragnál, a tehetetlen dühnél.

Privát úr
2002. 04. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az ember meg akarja őrizni a józan mértéktartását, jó megoldásnak tűnik a duhaj csárda helyett egy szolid vegetáriánus étterem.
A Cukor utcai Vegetarium emblémájaként egy szép piros alma mosolyog a vendégre, a hely kínálatában salátabár, többféle bioivólé, frissen facsart gyümölcsital és több mint negyvenféle étel szerepel. Vágjunk a dolgok közepébe! Levesnek, igazi vegetárius fogásként, gazpachót rendelünk. Az általunk megismert budapesti spanyol vendéglő tulajdonosának azt javasoljuk, tisztelettel, hogy kérje el a receptet a szakácstól: a hideg zöldségpüréleves pont olyan jó, mint amilyet utoljára Segoviában volt szerencsénk enni. Az előételként választott grillezett juhsajt balzsamecetes zöldsalátaágyon szintén felüdülés a tél végi vitaminhiány idején. Az egyik fő fogásunk juhtúrós parajpürével töltött puliszkatekercs friss zöldséggel, a másik rakott lencsés muszaka sült padlizsánnal, paradicsommal és szójatejszósszal. Az előbbi szinte kifogástalan, az utóbbi egy kissé kiszáradt a túlforrósított cserépedényben, és fölöslegesnek tűnnek a hozzáadott krumplikarikák. Az édességként elfogyasztott bundás sült banán ananászszószban sem sikerült olyan jól, mint a másik desszertként választott, mákkal és mézzel felturbózott kukoricás grízgaluska, és szívből sajnáljuk, hogy nem ízlelhettük meg a tápiókapudingot juharsziruppal, ami éppen akkorra készült el, és a pincér szerint még nem hűlt ki eléggé.
A Vegetáriumban nyugodtan lehet sört, bort, pezsgőt, sőt még tömény szeszeket is fogyasztani, nem is túl drágák, mégis érdemesebb élni az alkalommal, és kipróbálni a bioitalok széles kínálatának valamelyikét. Homoktövis- és bodzaszörp, vörösáfonya-lé, erdei meggy- és birsalmanektár, kökény- és hársvirágital, paradicsom, cékla és sárgarépa friss leve szerepel az itallistán. A közülük megízleltek rendben vannak ilyen józanságot megkívánó időkben, amúgy is hosszú még az este, és másutt borozó-söröző társaságot találunk a napi hírek megtárgyalására. Amúgy is úgy jóllaktunk a könnyűnek ígérkezett vacsora végére, hogy majd szétpukkadtunk, és olyan egészségesnek érezzük magunkat, hogy alig tudunk megmozdulni. Irigykedve bámuljuk a szép nagy akváriumokban, üde zöld vízinövények közt önfeledten úszkáló, szebbnél szebb díszhalakat. Van közöttük aranyló sárga, a szivárvány színeiben pompázó és op-artszerűen zebracsíkos; legyezőként lengedező zászlós farkú, koromfekete testű parányi cápácska tűzpiros uszonnyokkal és szigorú arcú, legörbített szájú, megfontoltan úszkáló kicsiny rémség. Vegetáriánus étteremhez illően – vagy éppen nem, ki tudja? – még egy algaevő halat is megfigyelünk, amint mohón lefetyeli a kövekre tapadt táplálékot. Szemmel láthatóan nem izgatja őket semmi a külvilág eseményeiből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.