Érdekesnek és hangulatosnak ígérkező, többnapos tanácskozást rendeznek június 6–8. között Egerben. A főszereplő a város híres itala, a bikavér. Készítéséhez és ízleléséhez kapcsolódnak a programok. A konferencia foglalkozik az eredetvédelem fontosságával, az egri bikavér minőségi fejlesztésének technológiai kérdéseivel. Előadás hangzik el e neves borunknak mint hungaricumnak a versenyképességéről, valamint helyéről a magyar gasztronómiában.
A kiváló nedűről természetesen nem csak elméletben esik szó. Lesz nemzetközi bikavérborverseny, és másodízben rendezik meg a Szekszárd–Eger-borásztalálkozót, amelyen a termelők tíz-tizenkét bort állítanak párba, s mutatják be őket az érdeklődőknek. A borokat ihlető múzsák dicsérete címmel gálaműsort tartanak az egri bikavér tiszteletére. Kóstoló lesz az egri muzeális nagy borokból 1964-től 1997-ig, tizenöt tételben. Az egri Líceum díszudvarán tartják a borgasztronómiai bemutatót, amelyen tizenkét híres egri borász tizenkét bikavérborához készít hozzáillő ételt hat egri étterem. A bemutatón ezerforintos kóstolójeggyel bárki megkeresheti a kedvenc bikavérét és annak ételpárját.
Cinkosok a némák
