Melyik a legjobb?

Rácz Judit
2002. 05. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Divat lett nálunk is palackos vizet inni. Ez a szokás részben a külföldi példák utánzása miatt, részben az ásványvíz-forgalmazók tudatos piacpolitikájának következményeként alakult ki. Jó néhány országban nem szabad vagy nem ajánlatos csapvízzel enyhíteni szomjunkat, a turisták figyelmét felhívják arra, hogy csak bontatlan palackból vegyenek vizet magukhoz.
S mi a helyzet nálunk? Sokan úgy vélik, a csapvíz a legegészségesebb és a legolcsóbb ital, s a hazai vezetékes víz nyugodtan fogyasztható. Más vélemények szerint az ország különböző vidékein, sőt a főváros különböző kerületeiben is más-más minőségű a csapvíz, a tisztítóberendezések korától, állapotától függően. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felméréséből kitűnik, hogy hazánkban is vannak vidékek, ahol nem ajánlatos túl sok csapvizet inni. A Viharsarok környékén például a csapvíz természetes arzéntartalma viszonylag magas, másutt a nitrátos csapvíz lehet végzetes a csecsemőknek. A fővárosiaknak a csapból kifolyó víz olykori zavarossága, szürkesége okoz fejtörést – bár ettől állítólag még iható.
A vizeket négy kategórába sorolják: ivóvíz, forrásvíz, ásványvíz, gyógyvíz. Mindenfajta víznél egyformán fontos, hogy tiszta legyen, mikrobiológiai, kémiai, radiológiai szempontból ne ártson egészségünknek. Az üzletekben sokféle palackos vizet lehet kapni. Sokan nem tudják, melyiket válasszák, főként az ára alapján döntenek. A forrásvízzel szemben alapfeltétel, hogy engedélyezett forrásból származzon, ezért a palackokon feltüntetik a lelőhelyet és a víz öszszetételét. A forgalomban lévő ásványvizek hidrológiai eredetét és vízbázisát is ellenőrzik. Az alapvető egészségügyi kritériumokon kívül tartalmaznak ásványi sókat, melyek közül az adott ásványvízre legjellemzőbbeket a címkén fel kell tüntetni. A legtöbb ásványvíznek valamilyen jellemző íze van, ezért mindenki a maga számára legkellemesebbet vásárolja. Pedig érdemes elolvasni az apró betűs tudnivalókat is a palackokon: túl sokáig nem szabad ugyanazt a típusú ásványvizet fogyasztani.
A gyógyvíz – mint neve is mutatja – bizonyítottan gyógyító hatású. Egyes gyógyvizeket ivókúrára, másokat fürdéshez javasolnak. Ám a javallatban azt is hozzáteszik: meghatározott betegségekre és időtartamra ajánlják. A Hunyadi János keserűvíz sokaknak hoz enyhülést emésztési rendellenességek esetén, Hévíz, Gyula, Hajdúszoboszló vagy a Lukács uszoda gyógyforrásai különböző panaszokat enyhítenek. Nem árt orvossal megbeszélni a kúra tartamát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.