Taverna a Dunaparton

Privát úr
2002. 05. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehet, hogy a belsőépítész török volt, mindenesetre a Belgrád rakparti Dionysos étterem nem azért népszerű és jó, mert a belső tereket valamely kivételes artisztikum jegyében alakították ki. Ide enni jár az igényes „fogyasztópolgár”, a kulisszák esetlenségein hamar túlteszi magát. A görög s a magyar ízlésvilág között vannak különbségek, s ezekről tudományos disszertációkat lehetne írni. Ám mielőtt tudománynak eresztenénk a fejünket, kóstóljunk meg valamely előételt. Azonnal kiderül, a két ízlésvilág minden különbözősége ellenére, nincs ellenséges viszonyban egymással. Előételekből igen bőséges a választék. Itt a Dionysosban, tizenkilencféle finomságot kéne végigennünk, hogy megnyugtatóan a végére érjünk, bár vannak vegyes tálak is, azokkal is jóllakhat az emberfia. Ám a jóllakottság itt nem akadálya a további étkezésnek, mert vannak oly csemegék, amelyeket a világ minden kincséért sem szabad kihagyni.
Aki a szárnyasokat kedveli, annak jó szívvel ajánlhatjuk a cserépedényben sütött csirkemellfilét, juhsajttal. A veres húsok híveinek nagy megeledésére válhatnak oly hagyományos görög fogások, mint a Gyros, a Souvlaki, de az sem kockáztat sokat, aki a borsos bélszínt választja. Rendkívül ízletesek a faszénen sült pecsenyék, közülük is kiemelkedik a brizzola arni, bőrős báránygerinc ropogósra sütve. S akkor még hátra vannak a halak és mindenféle tengeri herkentyűk. Van itt minden, amit a tenger gyümölcseinek szokás nevezni; polip, tintahal, rákok, hatalmas zöld kagylók, nyelvhal, lazac, márna, vörös sügér, rombuszhal, a jobb módúaknak languszta, s még sorolhatnánk hosszan. Aki nem éri be egyfélével, annak javasoljuk souvlaki thalassinit, a garnélarákból, lazacból és tintahalból készíttet nyársat, természetesen faszén parázson sütve. Nagyobb társaságok jól járnak, ha kérnek egy Poseidon tálat. Ezen tucat különböző hal-, kagyló-, rák-, polipféle található. A kétszemélyesnek hirdetett tál nem olcsó, 17 300 forint, de öten-hatan is jóllakhatnak belőle, s úgy, már nem is olyan vészes. A legkifinomultabb ínyenceket bíztatjuk, rendeljenek előre egész polipot megsütve. Ez nem szerepel az étlapon, elkészítése komoly előkészületeket igényel, de a végeredmény minden képzeletet felülmúl. Amilyen ronda lény a polip, olyan finom megsütve. Figyelem! Egymagában senki ne kezdjen ki egy sült polippal, mert a legderekabb haspók is alulmarad. Levezetésképpen remek salátákat, különleges édességeket kérhetünk, vagy egy „egyszerű” gyümölcstálat, amin a téli hónapokban is található friss eper, sárgadinnye, vagy óriásszemű , mézédes görög szőlő. S ha már a szőlőnél tartunk, a borokat ki ne hagyják!
Ősztől, tavaszig, péntek esténként élőzene szórakoztatja a nagyérdeműt. Kiváló zenekar, a Sirtos együttes húzza, pengeti a talpalávalót, aminek eredményeként, éjféltájban fergeteges buli kerekedik. Ezekre az estekre, hetekkel előre javallott asztalt foglalni.
Veltelini

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.