Szombaton a Somogy megyei Nagyszakácsiban a becslések szerint húszezren ettek-ittak a királyi fakanál és a királyi pecsétgyűrű elnyeréséért folyó gasztronómiai orgián.
Szabad tűzön és kemencékben készültek a fenséges illatot árasztó középkori sültek, és bár az állatvédők bizonyára harcosan tiltakoztak volna, amiként a korábbi években, ezúttal is nyersanyagul szolgáltak Mátyás király kedvenc madarai. Előételként szolgálták fel a pávahúsból készült pástétomot, a gácsért és a borzderekat úrgombával, és hogy pikáns is legyen a királyi étek, a tiszai rákot tokaji lében főzték, és mandulás mazsolával tálalták.
Becslések szerint hárommillió forintnyi ételtől roskadoztak a hatalmas tölgyfaasztalok, somogyi rétesből több mint tizenkétezer adag fogyott el, és bár az igazságos király korában a bor dukált a sültek mellé, Nagyszakácsiban tizenötezer korsó sörrel csillapították szomjukat a vendégek.
A királyi szakács címért folyó – immár tizedik – verseny győztese a „szopós vadmalac” menüvel Dósa Tibor, az egri Szent Lőrinc Idegenforgalmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskola oktatója lett. A királyi aranyozott fakanál a jövőben az egri tanoda auláját díszíti, a pecsétgyűrűt viszont a mesterszakács viseli majd. Akinek egyébként a rántott csirke a kedvenc étele.
Gulyás Gergely: A háborús veszély nagyobb, mint valaha