Tanácstalan tanácsadók

Kétségessé vált, hogy létrejön-e a miniszterelnököt segítő gazdasági tanácsadó testület, amelynek megszervezését pár hete őszre halasztották. Az elnapolás egyik oka lehet, hogy a grémiumon belül várható eltérő nézetek belső konfliktusokhoz vezetnének.

Binder István
2002. 08. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapos csúszással, leghamarabb ősszel állhat fel a Medgyessy Pétert segítő miniszterelnöki gazdasági tanácsadó testület. Nem kizárt, hogy egyátalán nem szerveződik meg e grémium, s a kormányfő – ellentétben az előző három kabinet vezetőjével – csak időnként, informális úton kéri ki egyes szakemberek véleményét – értesült lapunk. Medgyessy pár hete zárt körben jelezte: a tanácsadó testület témájával csak a száznapos program lezárultával kíván foglalkozni. A kormányfő elvileg pártkötődésektől mentes testületet szeretne, amelyben eltérő gazdaságpolitikai szemléletű szakemberek foglalnának helyet. Úgy tudjuk, az esetleges visszakozás oka épp az emiatti aggodalom lehet: a tanácsadók a megbeszéléseken őszinte véleményüket mondják el, de a belső vitákról utólag nem tájékoztathatják a nyilvánosságot. Egy „vegyes” bizottságnál az ellentétes vélemények mégis könnyen kiszivároghatnának (így történt ez a Horn-kabinet rövid idő után megszűnt grémiumánál is), ami belső konfliktusokhoz vezetne.
Akad olyan hazai gazdasági vezető, aki érdek-képviseleti tiszte miatt egy esetleges felkérés ellenére sem tud részt venni egy esetleges testületben. Kérdésünkre Demján Sándor, a TriGránit első embere elmondta: jelezte a kormányzatnak, hogy az érdekegyeztető tanácsban a munkaadói oldalon betöltendő funkciója kizárja a tanácsadói szerepet. Az előző kabinet alatt a gazdasági tanácsadó testület negyedévente ülésezett, s ezeken – a rendszeresen megjelenő miniszterelnök vagy kabinetfőnöke mellett – ott voltak a pénzügyi, gazdasági tárca és a kancellária vezetői – mondta el a grémium egyik tagja. Hozzátette: több esetben is sikerült javaslataikat elfogadtatni a kormányfővel. Ilyen ügy volt az 1999-ben megugró energiaárak kezelése, vagy az 1998-as orosz válság, és az azzal járó hazai tőkekivonás miatt felmerült szigorítások kérdése. Az utóbbi ügynél a testület többsége – sikerrel érvelve – úgy vélte: egy ilyen lépés felesleges, mert megtörhetné a gazdaság növekedési lendületét, s a bizalomvesztés nagyobb kárt okozna, mint az időleges válság.

Szakértői csapatok. Az Orbán-kormány gazdasági tanácsadó testületének tagjai (az 1999. évi megalakuláskor): Lámfalussy Sándor, William de Gelsey, Kolosi Tamás, Matolcsy György, Oblath Gábor, Parragh László, Rabár Ferenc, Rollek Ferenc, Somody Imre, Szász Károly, Urbán László. Nem hivatalos jelöltek a Medgyessy-kormány gazdasági tanácsadó testületébe: Széles Gábor, Botka Sándor, Csányi Sándor, Gyurcsány Ferenc, Hetényi István, Parragh László, Petschnig Mária Zita, Raskó György, Somody Imre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.