időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Leányvállalatot alapít az MFB Rt.

Csákó Attila
2003.03.22. 00:00

Változás lesz a köztisztviselők lakástámogatásában: a jövőben a számukra életre hívott támogatást ugyan igénybe vehetik, ám egy időben csak egy ilyen hitelük lehet. A kormány lakáspolitikai elképzeléseinek megvalósítására a Magyar Fejlesztési Bank Rt. leányvállalatot alapít.

Többször is felvehetik majd a köztisztviselők a számukra kialakított támogatott lakáshitelt, ám egyszerre, egy időben egy ilyen típusú hitelük lehet. Ugyanakkor a köztisztviselői konstrukcióhoz hasonló rendszert vezetnek be a rendvédelmi szervek hivatásos állománya részére – mondta tegnap Lamperth Mónika belügyminiszter a Lakásvásár rendezvényen. Lapunk kérdésére, hogy a közeljövőben várható-e szigorítás a lakáspolitikában, a miniszter azt mondta, hogy a kormány szándéka a lakástámogatásra fordítható összegek igazságosabb elosztása. Ma még kérdéses, hogy a változtatásokat visszamenőleg is érvényesíteni akarják, vagy erre az új szerződések esetében kerül sor.
Lamperth kiemelte, hogy a bérlakásépítések számát is növelni akarják. Ugyanakkor a bérlakásokkal kapcsolatban számtalan kritika éri az új kabinetet, hiszen az Orbán-kormány által e célra fordított évi 20-22 milliárd forintot tízmilliárdra sorvasztották, s jelentősen csorbult az önkormányzatoknak nyújtott állami támogatás aránya is. A korábbi tanácsi bérlakásokkal kapcsolatban Lamperth Mónika megjegyezte, ezek értékesítése során az önkormányzatok felújítási alap nélkül adták el az ingatlanokat, így a későbbi költségek a lakókat terhelik. A problémával foglalkozik a kormány. Ezzel kapcsolatban nemrég Csabai Lászlóné kormánymegbízott elképzelhetőnek tartotta, hogy a lakásokat az állam visszavásárolja.
A kormány lakáspolitikai elképzeléseinek megvalósítására néhány héten belül leányvállalatot alapít a Magyar Fejlesztési Bank Rt. Az új cég évi 16-17 milliárd forintos hitelkihelyezésével, lakásberuházó cégekben kisebbségi résztulajdon vásárlásával, s az építtető önrészével együtt 2300 bérlakás építhető meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.