időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Falu aktív nyugdíjasoknak

Zelei Béla
2003.06.29. 23:00

Kettős szorításban alakítja befektetési politikáját az Európa Ingatlan Alap. Az év eleje óta több mint duplájára duzzadt vagyon a gyors pénzbeáramlás miatt nagyrészt állampapírokban fekszik.

Az eddigi befektetések azt igazolják, hogy az alapkezelő jól kiválasztott projekteket indított. A tartós hasznosításra és továbbértékesítésre vásárolt ingatlanok alapján vegyes alapnak minősül. Forgó Ferenc, az egyik alapító –, aki az értékpapírpiacról érkezett az ingatlanalap-kezelőhöz – úgy véli, hogy egyelőre megmarad az alap vegyes jellege. Fennállása első két és fél évében az Európa Alapkezelő 28 ingatlant, illetve ingatlancsoportot gyűjtött a portfóliójába. Van ezek között olyan telek, amelyet a belterületté minősítéstől, a tervezésen és kivitelezésen keresztül egészen a hasznosításig, illetve az értékesítésig menedzselnek, s vannak készen vett kereskedelmi célú ingatlanok is.

Valami egyedi, sajátos megoldás szinte minden projektjét jellemzi az alapkezelő tevékenységét. Ahogyan rátaláltak a befektetési alapok és az ingatlanpiac egymást kiegészítő elemeire, úgy keresik az újszerű megoldásokat a projektek megvalósítása során is. A legújabb kísérlet az Alcsútdobozra tervezett nyugdíjas-falu, amelyben elsősorban az aktív nyugdíjaséveket tervező polgárokra számítanak. Az ütemezett építkezések befejeztével 600–700 lakója lehet a Naposdomb fantázianevű falunak. A terület kiválasztásakor arra törekedett az alapkezelő, hogy Budapestről kevesebb mint egy óra alatt legyen elérhető a település. Az alcsútdobozi önkormányzattól vásároltak 16,6 hektárt, amelynek átminősítése folyamatban van. Ezzel egy időben már készülnek a tervek, és jövőre megkezdődhet az építkezés. A férőhelyek népszerűsítése szinte a projekt indításával egy időben elkezdődött, mint az alapkezelő többi beruházásainál is megszokott. A falunak önálló honlapja van az interneten, ahol a tervezett szolgáltatásokról és a működtetésről is tájékozódhatnak az érdeklődők. Az üzemeltetés egy nonprofit szervezet közbeiktatásával történik, azaz a lakók önköltségi áron vehetik igénybe az ellátásukat, kényelmüket és szórakozásukat megteremtő szolgáltatásokat. Ez minden nyugdíjasok számára épült hasonló létesítményben így van. Az alap azonban itt is újít. Azok a lakók, akik a falu fenntartásával kapcsolatos munkát akarnak vállalni, megtehetik ezt, ilyen módon csökkenthetik ott-tartózkodásuk költségeit. A 25–65 négyzetméteres lakások élethosszig tartó használati jogát előre láthatólag 5–10 millió forintért vásárolhatják majd meg a lakók.
Ipari vállalkozásokat fogad be az alap másik projektje. A veszprémi, úgynevezett déli intézményközpont a 8. számú út Veszprémet elkerülő szakasza mellett, a 73-as út kereszteződésénél fekszik, 29 hektáron. Jelenleg is tart a terület közművesítése, de két telek már elkelt, s további hatvan érdeklődő vizsgálja a vásárlás lehetőségét.

Befejezése előtt elkelt az a budapesti, IX. kerületi lakóingatlan-fejlesztés, amelyet megkezdett állapotában vásárolt az Európa, s röviddel később egyben el is adta egy külföldi közvetítőnek, aki az EU-csatlakozás közeledtével együtt járó ingatlanár-emelkedésre számít.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.