időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Helyreigazítás

MN
2003.07.29. 23:00

A Magyar Nemzet 2002. december 11-i számában, a Csatornaátvilágításra kérik Keller Lászlót című cikkben valótlanul híreszteltük, hogy Fadd és Gerjen polgármesterei, illetve a kivitelezőcég vezetője a helyi lakosok szeme előtt követtek el több száz millió értékű csalást.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatti eljárást a faddi és a gerjeni polgármesterekkel szemben bűncselekmény hiányában szüntette meg az ügyészség. Csalás miatt velük szemben eljárás nem is indult, a kivitelezővel, illetve a cég vezetőjével szemben pedig semminemű eljárás nem indult.

Valótlanul híreszteltük ugyanebben a cikkben, hogy Molnár József gerjeni polgármester korábban narancsszínben politizált, és az önkormányzati választásokon vörös színben, a Magyar Szocialista Párt támogatásával lett ismét polgármester.

A valóság ezzel szemben az, hogy Molnár József mind az 1998-as, mind pedig a 2002-es önkormányzati választásokon független jelöltként indult, és így választották meg mindennemű párttámogatás nélkül túlnyomó többséggel polgármesternek.
Ugyanebben a cikkben azt a valós tényt, hogy Molnár József polgármester kistérségi megbízotti megbízást kapott, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy ehhez az MSZP segítette hozzá.

Ezzel szemben a valóság az, hogy Molnár József polgármester kistérségi megbízotti megbízását a vele szemben indult büntetőeljárásra tekintettel vonták meg, és miután az eljárást vele szemben bűncselekmény hiányában megszüntették, korábbi megbízatását visszakapta.

Valótlanul híreszteltük ugyanebben a cikkben, hogy a polgármesterek a közbeszerzési eljárás kihirdetése előtt megállapodtak a későbbi nyertessel, a Bau-Team Kft. kivitelezőjével, hogy az önkormányzatok részére törvényben előírt saját erőnek megfelelő pénzösszeggel megemelt vállalkozási díj fejében építi meg a szennyvíz-, csatornaközművet.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a közbeszerzési pályázat kihirdetése előtt semminemű megállapodásra a kivitelezővel nem került sor.

Valótlanul híreszteltük ugyanebben a cikkben, hogy a „trükkösen” előállított önkormányzati saját erővel a falvak vezetői lényegében megtévesztették az állami céltámogatást odaítélő állami szerveket.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az ügyészség nyomozást megszüntető határozata megállapította, hogy az önkormányzatok sem a pályázat benyújtásakor, sem a céltámogatás folyósítása során nem tévesztették meg a döntést hozó állami szerveket.

Valótlanul híreszteltük ugyanebben a cikkben, hogy az önkormányzatok a bűncselekmény útján megszerzett pénzt könyvelték el az önkormányzati saját forrásként.

Ezzel szemben a valóság az, hogy semminemű bűncselekmény elkövetése nem történt.

Valótlanul híreszteltük ugyanebben a cikkben, hogy a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésén kívül további súlyos gazdasági bűncselekmények, így túlszámlázás, hamis okiratok készítése, adócsalás, csalás alapos gyanúja is megfogalmazható lett volna.

Ezzel szemben a valóság az, hogy sem a polgármesterek, sem a kivitelező semminemű bűncselekményt nem követett el.
Ugyanebben a cikkben valótlanul híreszteltük, hogy a fentieket az adónyomozók eljárása során elkészített igazságügyi szakértői vélemények is egyértelműen alátámasztják.

A valóság ezzel szemben az, hogy a korábbi eljárás kizárólag a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt volt folyamatban, és az eljárás során beszerzett igazságügyi szakértői vélemények semminemű bűncselekmény elkövetését nem támasztották alá.
Valótlanul híreszteltük ugyanebben a cikkben, hogy a fentiek révén legalább félmilliárd forintos kár érte az állami költségvetést.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a céltámogatás igénylése törvényesen történt, a felhasználása a jogszabályoknak megfelel, így a költségvetést semminemű kár nem érte.

Ugyancsak valótlanul híreszteltük ugyanebben a cikkben, hogy a közbeszerzési pályázat kiírásához képest az aláírt szerződés műszakilag már alacsonyabb szintű kivitelezést tartalmazott.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a kivitelezési szerződés megkötésére a közbeszerzési pályázatban előírt műszaki tartalommal került sor.

Valótlanul híreszteltük ugyanebben a cikkben, hogy az alacsonyabb műszaki vállalás miatt 150-200 millió forintnyi „dörzspénz” is a polgármesterek rendelkezésére állt.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az igényelt és megkapott céltámogatás, valamint a saját erő a jogszabályoknak megfelelően a csatornaberuházásra lett fordítva.

Valótlanul híreszteltük ugyanebben a cikkben, hogy a kivitelező a megye más településein is ugyanezzel a módszerrel építi a szennyvízcsatorna-rendszert, amivel további károkat okoz a költségvetésnek.

Valótlanul híreszteltük, hogy az érintettek előre bejelentették: az állami céltámogatás megszerzéséhez csalással és kárt okozva fognak hozzájutni.

Valótlanul híreszteltük, hogy korábban a nyomozó hatóságokhoz feljelentéssel fordulókat az érintettek megfenyegették, sőt közülük egy személyt tettleg bántalmaztak.

Ezzel szemben a valóság az, hogy sem a polgármesterek, sem a kivitelezőcég vezetője senkit nem fenyegetett meg, és nem bántalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.