időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Kivizsgálják Berlusconi ügyét?

Hírösszefoglaló
2003.07.29. 23:00

Az Európai Unió és Oroszország közötti szorosabb biztonsági együttműködés szükségességét hangsúlyozta tegnap az egynapos villámlátogatásra Moszkvába érkezett Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és vendéglátója, Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Európai Unióban ebben a fél évben elnöklő olasz kormányfő kifejtette továbbá: európai kollégáitól felhatalmazást nyert arra, hogy lépéseket tegyen az EU–orosz kereskedelmi, gazdasági és humanitárius kapcsolatok elmélyítése érdekében, amelyet – mint megjegyezte – ő maga is szorgalmazott a legutóbbi, szaloniki EU-csúcson. Putyin és Berlusconi megbeszéléseinek középpontjában az állt, hogy milyen úton fejlesszék az EU–orosz kapcsolatokat az olasz EU-elnökség idején. Az olasz kormányfő – aki mindössze három órát töltött az orosz fővárosban – európai politikusok elismerését tolmácsolta a jelentős orosz gazdasági növekedési ütemet illetően.

Eközben Gianfranco Fini olasz miniszterelnök-helyettes megelőzni készül a kormányválságot: rövidesen bejelenti a szenátusban, hogy az illetékes ügyészek folytathatják a Silvio Berlusconi miniszterelnök elleni adócsalási vizsgálatot. A miniszterelnök-helyettes – aki egyben a Nemzeti Szövetség (AN) főtitkára is – közvetítői szerepet játszott abban, hogy a kormánypártok szövetségén, a Szabadságjogok Házán (CDL) belül ne kerüljön sor kenyértörésre. A kereszténydemokraták (UDC) ugyanis szakítással fenyegetőztek arra az esetre, ha Roberto Castelli igazságügy-miniszter nem vonja vissza múlt heti rendeletét, amelylyel leállíttatta az ügyészi vizsgálatokat Silvio Berlusconi egyik adócsalási ügyében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.