időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Milliárdok aszálykárra

Czirják Imre
2003.07.09. 22:00

Döntést hozott az aszálykárok részbeni enyhítéséről a kormány tegnapi ülésén. A kabinet tízmilliárd forintot ad az azonnali, vissza nem térítendő támogatásra, ötvenmilliárd forinthoz pedig kedvezményes lejáratú hitel formájában juthatnak hozzá a termelők – jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök tegnap Hernádon, a kormányülés után.

Elmondta: a támogatáshoz azok juthatnak hozzá, akiknél a kár mértéke 30 százalék feletti, hitelt pedig a 20 százalék feletti terméskiesés esetén igényelhetnek a termelők. Mindez a szántóföldi, a szőlő- és a gyümölcságazatot érinti, valamint az erdőtelepítőket, a fólia alatt növényt termesztőket és a halászati ágazatot – mondta Medgyessy. A kárfelmérésekből kiderült, hogy az elmúlt ötven év legsúlyosabb aszálya volt az idén.
A kabinet tárgyalt tegnap az európai uniós csatlakozásból eredő alkotmány- és más minősített többséget igénylő törvények módosításáról. Kezdeményezik azt, hogy a magyar részvételről az ENSZ, az EBESZ, illetve a NATO békefenntartó és humanitárius misszióiban ne csak a parlament, hanem a kormány is dönthessen – mondta el Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Elfogadták a kabinet második félévi munkatervét, amelyben például szerepel az euró-zónához való csatlakozás ütemterve. Tárgyaltak a sporttörvény módosításának koncepciójáról is, amely a jövő évtől lépne életbe. Ennek értelmében munkaszerződést kellene kötniük a kluboknak sportolóikkal a jelenlegi megbízási, illetve vállalkozási szerződések helyett.
A kabinet döntött arról is, hogy 2004. február elsejéig nem emelkedik a tb-támogatásban részesülő gyógyszerek ára. Az „ingyenes szívgyógyszer” ígéretéből viszont csak annyi valósult meg, hogy néhány koleszterinszint-csökkentő szerért kevesebbet kell fizetniük a betegeknek.
A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy a kabinet döntött az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának átalakításáról: visszahívták a MIÉP és az FKGP delegáltjait.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.