időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Napi sajtószemle

Lovas István
2003.07.27. 23:00

THE OBSERVER

Még rosszabbra fordult a BBC és a kormány viszonya, amikor a brit közszolgálati adók elnöke kijelentette, hogy a vállalat függetlenségét fenyegeti a kormány politikai megfélemlítése. A baloldali brit lap vasárnapi kiadása szerint a szokatlanul kemény hangot használó Gavyn Davies kijelentette azt is, hogy a BBC-t nem lehet megfélemlíteni, és hogy a vállalat ellen irányuló kormánytámadások célja a BBC kormányzó testülete munkájának aláásása csak azért, mert a BBC-nek a véleménye eltér a kormányétól.

THE TIMES OF INDIA

Törvénytelen gyilkosságok a törvénytelen háború nyomában címmel India vezető lapja szerkesztőségi állásfoglalásában ítéli el Huszein két fiának megölését. Egy percnyi kétség nem fér ahhoz, hogy Udaj és Kuszaj elnyomók voltak, de ez semmilyen jogot nem ad Washingtonnak ahhoz, hogy megöljék őket. Elfogadhatatlan, hogy egy idegen hatalom megöljön két olyan embert, akik hazájukban követtek el bűncselekményeket. Az amerikaiak azért ölték meg a két Huszein fiút, mert az idegen megszállóknak ellenálltak. Perverz logika: az Egyesült Államok az ENSZ kívánalma ellen indított háborút olyan okokért, amelyeket összetákoltak hamis bizonyítékok alapján. Egy ilyen illegális indokból folyó minden cselekedet illegális. Jellemző, hogy pillanatokkal Udaj és Kuszaj meggyilkolása után az iraki ellenállók három amerikai katonát öltek meg. Több mint érdekes, hogy a három katona részt vett a két Huszein fiú megölésében.

DAILY TIMES

Kitalált háborús hősnő címmel a pakisztáni lap washingtoni tudósítója gúnyos tudósításban ír arról, hogy Jessica Lyncht a kórházból hazatérve hősként fogadták a virginiai Palesztina nevű kisvárosban, noha egy szó nem igaz iraki „hőstetteiből”. Lynch kisasszony semmit nem követett el azon „hősi” tettekből, amelyekért három katonai kitüntetést is kapott.
Régi mondás, hogy a tényeknek nem szabad gátat szabniuk egy jó történet elmondásának.
A kisváros egyik 79 éves lakója a kétkedőknek azt mondta, hogy aki meg akarja fosztani őket hősnőjüktől, az „mehet a pokolba”.

HA'ARETZ

A baloldali izraeli lap angol változata részleteket közöl Iliescu román elnöknek a lap héber kiadásában megjelent interjújából. Iliescu szerint Antonescunak pozitív oldala volt, hogy amikor Horthy a végső megoldáson dolgozott és zsidókat deportált a haláltáborokba, Antonescu már ezt abbahagyta. Iliescu furcsállja, hogy azok, akik Antonescut és szobrainak felállítását támadják, egy szóval nem ítélték el Horthy magyarországi újratemetését. Iliescu hozzátette még, hogy ő meglátogatná Jasszer Arafatot is, ha a Közel-Keletre utazna. Ahogyan Románia Moszkvának sem engedelmeskedett, most sem engedi, hogy mások diktáljanak neki, tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.