időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Nyári színjáték

Pásztor Zoltán
2003.07.30. 22:00

Két hete visszataszító politikai színjáték szemlélői és szenvedői vagyunk. Július 16-án a kormány megszorító intézkedésekről döntött. Jelentős áfaemelésről, új adók kivetéséről, illetve a már meglévők egy részének emeléséről, az adókedvezmények megkurtításáról, a már korábban a parlament által elfogadott, a jelenleginél kedvezőbb adótábla visszavonásáról határoztak. A kormányülést követően nap mint nap megismerhettünk új és újabb, az embereket hátrányosan érintő bejelentéseket. Elég, ha csak a drágább villamos áramról, a drágább postai szolgáltatásról, a drágább kenyérről vagy az elhalasztandó 53. heti nyugdíjról és közalkalmazotti, köztisztviselői juttatásról szóló híreket említjük.
Ezzel párhuzamosan felszínre került egy látszatkonfliktus a koalíció két pártja között. Az SZDSZ ugyanis szeretné, ha mégis csökkenne a személyi jövedelemadó mértéke. Kuncze Gábor egyenesen a koalícióból való kilépést emlegetett – ismerős már ez a hozzáállás, a Horn-kormány alatt is folyamatosan ezzel fenyegetőztek, ám akkor sem lett belőle semmi. Az első hírek arról szóltak, gyakorlatilag azonnal elkezdődnek az egyeztetések a két párt között. A valóság ezzel szemben az, hogy az ominózus kormányülés után, mint akik jól végezték dolgukat – tisztelet a kivételnek –, ismét elmentek nyaralni. Az SZDSZ-es politikusoknak – közülük is legfeljebb egynek vagy kettőnek – csak arra maradt idejük, hogy elmondják: nem értenek egyet a kormány döntésével. Az MSZP-sek – kezdeti kitartás után – szintén fenntartásaikat hangoztatták. Ez felettébb érdekes. Ugyanis a kormány ülésén a szocialista párt elnökségének legfontosabb tagjai jórészt jelen voltak miniszterként. Ott volt Kovács László pártelnök, Hiller István alelnök, Burány Sándor, Juhász Ferenc és Kiss Péter elnökségi tagok.
Ezt ismerve álszent dolog azt mondani, hogy az elnökség nem ért egyet a kormány döntésével, s hogy nem ismerte a pénzügyminiszter elképzeléseit. Ha az MSZP nem ért egyet vele, s Kuncze Gábor elmondása szerint az SZDSZ sem, akkor ki fogadta el? Mert azt ugye nem képzeljük, hogy Juhász Endre, Lévai Katalin vagy Persányi Miklós verte át a javaslatot, vagy esetleg – ahogy egyes szocialisták sugallják – László Csaba pénzügyminiszter akciójáról van szó. Egy rossz pillanatában minderre Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára – aki szocialista országgyűlési képviselő – is rávilágított, amikor azt mondta: „a jövő évi költségvetési irányelvekről nem a pénzügyminiszter, hanem a kormány döntött.” Színjáték ez. Ócska színjáték. Mi másnak nevezhető, amikor kiállnak MSZP-vezetők, és elmondják, hogy ők például ragaszkodnak a minimálbér adómentességéhez vagy a rászorulóknak adandó ingyentankönyvhöz. Csupa olyan dologhoz, amelynek a megszüntetéséről senki nem beszél. Persze, az is lehet, hogy ők már tudnak valamit.
Az állítólagos ellentétekről egyébként egyáltalán nincs egyeztetés, vagy csak azért tartanak mutatóba egyet-egyet, hogy utólag el lehessen mondani: az MSZP akár a kormánnyal is szembeszáll. Majd minden bizonnyal megpróbálják beetetni az emberekkel, hogy mennyi eredményt kiharcoltak a kormánnyal – tehát saját magukkal – szemben, így lehet majd kommunikálni a hálás választópolgároknak: mégis időben kifizetik az 53. heti nyugdíjat, s nem szüntetik meg teljesen a lakásépítéskor igénybe vehető adókedvezményeket.
Színjáték ez, visszataszító színjáték. Egyvalami nem az: hogy a többi megszorítás életbe lép, és megint kicsit rosszabbul fogunk élni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.