időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Szigorú hágai ítélet

MTI
2003.07.31. 22:00

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt tegnap a hágai Nemzetközi Törvényszék egy volt boszniai szerb polgármestert. Ez az első eset, hogy Hágában életfogytiglani büntetést szabtak ki.

Milomir Stakicsot népirtással, emberiesség elleni bűntettekkel és háborús bűncselekmények elkövetésével vádolták. A bíróság a 41 éves orvost a népirtás vádja alól felmentette, a másik két vádban azonban bűnösnek találta. A férfit az északnyugat-boszniai Prijedor település elöljárójaként a boszniai háború alatt elkövetett cselekményeiért vonták felelősségre. Stakics a Prijedor térségbeli, úgynevezett válságszemélyzet tagjaként 1992-től vett részt a helyi muzulmánok és horvát lakosság elűzésében és üldöztetésében. A Prijedor környékén lévő börtöntáborokban több száz boszniai muzulmán lelte halálát. A táborokban mindennapos volt a nemi erőszak, a kínzás és az embertelen bánásmód. Stakics – akit a szerb hatóságok 2001 márciusában adtak át a Nemzetközi Törvényszéknek – azzal védekezett, hogy nem volt igazi hatalom a kezében, csak egy bábfigura volt a boszniai szerb háborús gépezetben. A bíróság ezzel szemben bizonyítottnak látta, hogy a vádlott részt vett a Prijedor környéki táborokban folyó etnikai tisztogatásban.
Mind a vádnak, mind pedig a védelemnek két hét áll rendelkezésére, hogy az ítélet ellen fellebbezést nyújtson be. Ez az első eset, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék életfogytiglani büntetést szab ki – jegyezte meg az amerikai AP hírügynökség.
*
A napokban bírálat érte a svéd börtönhatóságokat, amiért születésnapi tortával lepték meg a háborús bűnök elkövetése miatt elítélt Biljana Plavsics asszonyt. Plavsics az eddigi legmagasabb szintű boszniai szerb politikai vezető, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék tizenegy évi börtönbüntetésre ítélt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.