(Csongor és) Tünde
Tünde késik. Telefonsikoly.
– Araszolok az Erzsébet hídon, nem tudom, mit csináljak, úgysem fogok enni egy falatot sem, igyekszem odaérni, bocsánat, jövök…
Autója begördül a szálloda elé.
– Hol kell itt bemenni?
– Parancsoljon, művésznő, a bejárat! – udvarias bemutatkozás, hatalmas virágcsokor.
– Bocsánat, egy falatot sem fogok enni, éjszaka jöttem haza, és a közlekedés…
Mosolygó arcok sorfala között vonulunk föl az étterembe.
– Ne haragudjanak, de egy falatot sem…
Előétel-falatkák, néhány korty hideg borleves. Az Áts-cuvée-ben érlelt, gyümölcsökkel körített házi füstölésű csirkemellfilének már csak a fele marad a tálon.
Udvaros Dorottya két jóízű falat között mesél.
– Soha nem tudtam sokat enni. Vidéken voltam rokonoknál. Reggel korán bőséges reggeli, délben nagy tányér leves, utána valami hús… csak turkáltam a villával a tálban. Közben kedvesen nógattak: „Egyen erővel is, ha ízlik!”
– Egy falatot se, művésznő, ha nem kívánja! – nyugtatja udvariasan a színésznőt az étterem vezetője.
Tünde előtt üresen ragyog a tányér. Észre sem vette, amíg mesélt, hogy az illatos füvekkel és egri bikavérrel pácolt szürkemarhahátszín-szelet az utolsó falatig eltűnt.
Udvaros Dorottya szeme ragyog, a színésznőt körülduruzsolja a béke, Tünde boldogan belesimul a napfényes délutánba.
Ilyenkor szoktak szívünkben termőre fordulni az aranyalma fák.
(Udvaros Dorottya 1981-ben játszotta a Nemzeti Színházban Tünde szerepét Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színművében.)
A Danubius Hotel Gellért Duna éttermének menüsora:
Hizlalt kacsamáj egri medocban főtt fügés csokoládémártásban.
Illatos füvekkel és egri bikavérrel pácolt szürkemarhahátszín-szeletek rose-ra sütve.
Házi füstölésű csirkemellfilé Áts-cuvée-ben érlelt gyümölcsökkel.
Borjúmiriggyel töltött hizlalt libamell Tokajhegy-aszú eszenciájában áztatott almával.
Az ételekhez a borok: Áts-cuvée, 2002 Áts Károly borásztól és Kőlyuk egri bikavér, 2000 Gál Lajos borásztól.
Sóska, sült krumpli: Szappan
Színésszel színházról szokás beszélgetni, mert a színész a játékról, a színházról – élünk, halunk, feltámadunk – szeret leginkább mesélni.
Közhely. Néha igaz, néha nem.
Nemcsák Károly előtt tányéron parányi piramis: magvas grillázzsal nemesített, szelídházinyúl-pástétom tökmagolajos rókagomba-salátán.
– Gyerekkoromban gyakran gombásztunk a Bükkben – kezdődik az előadás –, közel laktunk az erdőhöz, akkoriban bőven termett még rókagomba…
Lassan ürülnek a tányérok, van, aki a rókagomba, van, aki az őzlábgomba titkairól mesél. Kiderül: társaságunkban vizsgázott gombaszakértő is ül.
Egy korty neszmélyi sauvignon blanc.
– Gyerekkoromban apámmal jártam ki a szőlőnkbe, akkor még nem szerettem a bort, aztán később…
Mindenkinek van egy története az első pohár borról.
Szarvasbélszín, kacsamáj, egri kékfrankos.
– Gyerekkoromban nálunk a csutát is beledarálták a mustba…
A borászok lelkesen, részletesen, szakszerűen magyarázzák a színésznek a nagyborok készítésekor használatos, mai eljárásokat.
Mint tengertükrön a törékeny vitorlások, röpülnek tányérunkon a porcukorban fürdő málnás rétesek.
Pohárban egri merlot: lenyugvó nap.
Néhány óráig eszünkbe sem jut színházról beszélgetni.
(Nemcsák Károly 2000-ben a Budapesti Kamaraszínházban játszotta Szappan szerepét Egressy Zoltán Sóska, sült krumpli című darabjában.)
A Hotel Stadion menüsora:
Garnélia „finomfalatját” ölelő jeges-tengeri helibutfilé ropogós zöldségalmába ágyazva.
Magvas grillázzsal nemesített, szelídházinyúl-pástétom tökmagolajos rókagomba-salátán.
Kellevélbe bújtatott zsenge jércemellek idei feketített dióbéléssel, vajon futtatott friss fügevagdalékkal.
Hizlalt kacsa májának első találkozása a királyi nagyvadak legszebb szarvasbélszínjével, flambírozott erdei gyümölcsökkel és szőlőszemekkel.
Az ételekhez a borok: neszmélyi chardonnay, 2001, neszmélyi sauvignon blanc, 2002 Kamocsay Ákos borásztól, egri cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot Vincze Béla borásztól.
Bakondi György: jelentősen romlott Európa közbiztonsági helyzete azzal, hogy az EU humanitárius kérdésként tekintett az illegális bevándorlásra















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!