Borok-ízek gála

A bor és a komédia jegyében zajlanak a rendezvények a budai Várban és a szentendrei skanzenben szeptember 7–17. között a tizenkettedik budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztiválon. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. eseménysorozatának központi rendezvénye a négy napon át tartó borkiállítás és -vásár. Bor és üveg címmel látható tárlat, boregyetem, koncertsorozat a pesti Vigadóban, jótékonysági borárverés, szüreti felvonulás, borhajó a Dunán és szüreti sokadalom a skanzenben. Bor és komédia címmel szeptember 7-én a Budapest Arénában rendezik meg a Borok-ízek gálaestet, amely a bor és a gasztronómia, valamint az előadó-művészetek értékeinek bemutatására készül, s egyben az őszi közéleti-diplomáciai programok nyitó eseménye. Ezen az estén tizennégy étterem mesterszakácsának, a Magyar Sajtklub tagjainak, az ország legjobb cukrászainak remekműveit harmincnégy magyar borász és Andalúzia boraival párosítva kóstolhatják a vendégek. Sorozatunkban a Borok-ízek gálaest főszereplőit, ízkavalkádját mutatjuk be. A gála szervezői Thalia kiválasztottjainak ízelítőt adtak a magyar borászat és gasztronómia legjavából.

–
2003. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Csongor és) Tünde

Tünde késik. Telefonsikoly.
– Araszolok az Erzsébet hídon, nem tudom, mit csináljak, úgysem fogok enni egy falatot sem, igyekszem odaérni, bocsánat, jövök…
Autója begördül a szálloda elé.
– Hol kell itt bemenni?
– Parancsoljon, művésznő, a bejárat! – udvarias bemutatkozás, hatalmas virágcsokor.
– Bocsánat, egy falatot sem fogok enni, éjszaka jöttem haza, és a közlekedés…
Mosolygó arcok sorfala között vonulunk föl az étterembe.
– Ne haragudjanak, de egy falatot sem…
Előétel-falatkák, néhány korty hideg borleves. Az Áts-cuvée-ben érlelt, gyümölcsökkel körített házi füstölésű csirkemellfilének már csak a fele marad a tálon.
Udvaros Dorottya két jóízű falat között mesél.
– Soha nem tudtam sokat enni. Vidéken voltam rokonoknál. Reggel korán bőséges reggeli, délben nagy tányér leves, utána valami hús… csak turkáltam a villával a tálban. Közben kedvesen nógattak: „Egyen erővel is, ha ízlik!”
– Egy falatot se, művésznő, ha nem kívánja! – nyugtatja udvariasan a színésznőt az étterem vezetője.
Tünde előtt üresen ragyog a tányér. Észre sem vette, amíg mesélt, hogy az illatos füvekkel és egri bikavérrel pácolt szürkemarhahátszín-szelet az utolsó falatig eltűnt.
Udvaros Dorottya szeme ragyog, a színésznőt körülduruzsolja a béke, Tünde boldogan belesimul a napfényes délutánba.
Ilyenkor szoktak szívünkben termőre fordulni az aranyalma fák.
(Udvaros Dorottya 1981-ben játszotta a Nemzeti Színházban Tünde szerepét Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színművében.)

A Danubius Hotel Gellért Duna éttermének menüsora:
Hizlalt kacsamáj egri medocban főtt fügés csokoládémártásban.
Illatos füvekkel és egri bikavérrel pácolt szürkemarhahátszín-szeletek rose-ra sütve.
Házi füstölésű csirkemellfilé Áts-cuvée-ben érlelt gyümölcsökkel.
Borjúmiriggyel töltött hizlalt libamell Tokajhegy-aszú eszenciájában áztatott almával.
Az ételekhez a borok: Áts-cuvée, 2002 Áts Károly borásztól és Kőlyuk egri bikavér, 2000 Gál Lajos borásztól.

Sóska, sült krumpli: Szappan

Színésszel színházról szokás beszélgetni, mert a színész a játékról, a színházról – élünk, halunk, feltámadunk – szeret leginkább mesélni.
Közhely. Néha igaz, néha nem.
Nemcsák Károly előtt tányéron parányi piramis: magvas grillázzsal nemesített, szelídházinyúl-pástétom tökmagolajos rókagomba-salátán.
– Gyerekkoromban gyakran gombásztunk a Bükkben – kezdődik az előadás –, közel laktunk az erdőhöz, akkoriban bőven termett még rókagomba…
Lassan ürülnek a tányérok, van, aki a rókagomba, van, aki az őzlábgomba titkairól mesél. Kiderül: társaságunkban vizsgázott gombaszakértő is ül.
Egy korty neszmélyi sauvignon blanc.
– Gyerekkoromban apámmal jártam ki a szőlőnkbe, akkor még nem szerettem a bort, aztán később…
Mindenkinek van egy története az első pohár borról.
Szarvasbélszín, kacsamáj, egri kékfrankos.
– Gyerekkoromban nálunk a csutát is beledarálták a mustba…
A borászok lelkesen, részletesen, szakszerűen magyarázzák a színésznek a nagyborok készítésekor használatos, mai eljárásokat.
Mint tengertükrön a törékeny vitorlások, röpülnek tányérunkon a porcukorban fürdő málnás rétesek.
Pohárban egri merlot: lenyugvó nap.
Néhány óráig eszünkbe sem jut színházról beszélgetni.
(Nemcsák Károly 2000-ben a Budapesti Kamaraszínházban játszotta Szappan szerepét Egressy Zoltán Sóska, sült krumpli című darabjában.)

A Hotel Stadion menüsora:
Garnélia „finomfalatját” ölelő jeges-tengeri helibutfilé ropogós zöldségalmába ágyazva.
Magvas grillázzsal nemesített, szelídházinyúl-pástétom tökmagolajos rókagomba-salátán.
Kellevélbe bújtatott zsenge jércemellek idei feketített dióbéléssel, vajon futtatott friss fügevagdalékkal.
Hizlalt kacsa májának első találkozása a királyi nagyvadak legszebb szarvasbélszínjével, flambírozott erdei gyümölcsökkel és szőlőszemekkel.
Az ételekhez a borok: neszmélyi chardonnay, 2001, neszmélyi sauvignon blanc, 2002 Kamocsay Ákos borásztól, egri cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot Vincze Béla borásztól.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.