Csopaki vigasságok

A csopaki Szent Donát pince tornácának vakítóan fehér, robusztus falai előtti köves téren, a boltíves pince árkádjai alatt és a kordonos szőlők zöld folyosói előtt jó barátok, ismerősök gyűltek össze a hét végén, hódolni a pannon táj szépsége, a jó falatok, a finom magyar borok előtt, és hogy jól érezzék magukat. Jókedvvel, bőséggel.

Zsohár Melinda
2003. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mádl Ferenc köztársasági elnök és családja hétköznapi öltözékben, oldott hangulatban érkezett Csopakra, hogy köszöntsék a vidéket, a megjelenteket, a népszerű és közismert személyiségeket, akik ezúttal nem megszokott szerepükben tűntek föl a csopaki nyárban: saját receptjeik alapján elkészített ételeiket kínálták a hagyományteremtő szándékkal életre hívott balatoni hal- és borfesztiválon, Jókedvvel, bőséggel mottóval. A déli harangszó után fölcsendülő Himnusz a tiszteletet szolgálta, Szvorák Katalin Liszt-díjas énekes népdalai pedig a magyar táj tradícióit idézték meg, csakúgy, mint Gyurkovics Tibornak a nemzetről elszavalt, megrázó erejű verse, s Korzenszky Richárd perjel asztali áldása.
– E sugárzó, szabad szépségben, hazánk talán egyik legszebb táján ünnepeljük a nekünk juttatott kegyet, ezt a bőséget, amivel Isten, a sors megajándékozott bennünket – köszöntötte az egybegyűlteket Mádl Ferenc köztársasági elnök.

Örömét fejezte ki amiatt, hogy a csopakiak és a Magyar Nemzet közös rendezvénye, a hagyományteremtő balatoni hal- és borfesztivál valódi civil rendezvény. – Médiauralta létünk legszelídebb sztárjai főznek nekünk – jegyezte meg találóan. Talán ez a mondat jellemezte a leginkább az elkövetkezendő két nap eseményeit, hangulatát.
Csopakon a Dobó József tulajdonában lévő Dobó vendéglő és Kovács Kálmán birtoka, a Szent Donát pince adta a kulináris bemutatkozás főbb helyszíneit. Mellettük a község több étterme, vendéglője, kávéháza fogadta a fesztiválra érkező vendégeket. A Magyar Nemzet az egyik házigazdaként állt élére a tradícióteremtő eseménynek: a rendezők szándéka szerint az első ízben megtartott könnyed és bensőséges ünnepet ezután minden esztendőben megismétlik augusztus második hétvégéjén.

Mádl Dalma asszony, a köztársasági elnök felesége – gyakorló édesanyaként és nagymamaként – maga kínálta körbe csirkeételét, a vendégek mellett elhelyezett „macskaasztalnál” saját unokái tányérját is megtöltve ízes falatokkal, akárcsak odahaza, a ritka, szabad családi hétvégéken. Az első tányérral természetesen Mádl Ferencnek jutott, ezúttal azonban nem köztársasági elnöki, hanem férji minőségében.
Kristóf Attilának, a Magyar Nemzet publicistájának szubjektív hangvételű, emberközeli jegyzeteiből tudhatják az olvasók, hogy elkötelezett szerelmese Csopaknak, és szenvedélyes horgász. Természetesen most is maga fogta pontyból főzött halászlét és fogassüllőt sütött Natasa módra – a nevezett egy szürkébe hajló, játékos spániel, gyakori szereplője gazdája írásainak.

A Jókedvvel, bőséggel ceremóniamesterének a neves gasztronómust, Cey-Bert Róbertet nyerték meg, aki a Gasztronómiai Világszövetség elnöke, a magyar borok nagykövete, több, e tárgyú könyv szerzője, s aki hosszú külföldi tartózkodást és szakmai pályafutást követően tért vissza szülőhazájába, hogy öregbítse a magyar étkezési kultúra és főzés hírét-nevét. Uborkás harcsaszeletekkel és halas rétessel csatlakozott a sütő-főző társasághoz.
A balatoni hal- és borfesztiválon a művészek és közéleti személyiségek ételeit több helyütt is fölszolgálták Csopakon. Szvorák Katalin bablevese, Dalma asszony meggyes pitéje a jeles mesterszakácsok és a bőséges segítő személyzet révén sokasodott meg úgy, hogy mindenki részesülhetett a jó falatokból.
Gyurkovics Tibor jóleső büszkeséggel dohogott: balatoni mákos gubáját villámgyorsan megették, szombat délutánra már csak a jó híre maradt a tejben bőségesen tocsogó, mákkal gazdagon megszórt kiflikarikáknak. Sándor György hol itt, hol ott bukkant föl, sajátságos humorával fűszerezve a hangulatot. Az általa főzött étek kellőképpen bizarr és ízletes különlegesség volt: kakas zúzája, taréja és heréje tihanyi vörösborban párolva, pörkölve.
Neves borászok öltöttek pincegazdakötényt, Figula Mihály, Heimann Zoltán, Jásdi István, Linczmayer Tamás és Szeremley Huba töltögették a Szent Donátban a poharakat. A muzsika, a kultúra ízeit sem mellőzték az augusztusi hétvégén. Megvalósult, amit Mádl Ferenc a köszöntőjében előrebocsátott: nemcsak az ételektől és a boroktól derül mindenki jókedvre, hanem az együvé tartozás örömétől is.

Hol dal, hol tánc, hol gitármuzsika gyönyörködtette a nézőket. Kora este, éjszaka enyhült a szokatlan forróság: akkor már fogékonyabb az ember a szellemi táplálékra is. A faluban kisebb-nagyobb csoportokba verődött társaságok sétálgattak. A Dobó vendéglőben két fiatal gitáros, Mihók Anita és Kovács Bálint latin zenéje bűvölte el a hallgatóságot.
A szombati program folytatódott vasárnap, új szakácsokkal, s vélhetően sok új vendéggel, bár a Jókedvvel, bőséggel számos olyan látogatót marasztott a második napra is, akik éjszakáig múlatták az időt Csopakon. Kondor Katalin rádióelnöknek Stifner Gábor vezetőszerkesztő segített a pontypaprikás elkészítésében, Egerszegi Krisztina padlizsános spagettivel és csúsztatott palacsintával rukkolt elő, Hargitay András úszóbajnok a végtelen számú hallevesek újabb és kívánatos variációját kínálta. Kerényi Imre harulát ajánlott (a tócsnihoz hasonló, krumplis étel), Németh Kristóf színművész pikáns különlegességet: angolnát ananásszal és áfonyával. Igazságtalan lenne a Dobó vendéglő mesterszakácsát, Kós Lajost kihagyni a felsorolásból, de kétségtelen, az alkalmi szakácsok uralták a csopaki konyhák és fehér asztalok környékét, hogy ők alkothassanak elsősorban.
A muzsika, a dal és a tánc e napon sem volt kevesebb. A hagyományteremtés elkezdődött, folytatni szeretnék jövőre is.
– A Balaton nemzeti kincs, s érte tenni mindenkinek öröm – mondta Dalma asszony, aki megtiszteltetésnek érezte, hogy e tradícióteremtő fesztiválon az övé a háziasszony szerepe.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.