Elvtársak az üdülőparadicsomban

Gyurcsány Ferenc kormányüdülő-lízingeléséhez kísértetiesen hasonló eset történt a Horn-kormány idején. Ekkor a hajdúszoboszlói kormányzati üdülő került Medgyessy Péter kormányfő barátja, a hajdúszoboszlói volt MSZMP-titkár cégének tulajdonába. Emlékezetes, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal üdülőügyek vizsgálatáról szóló jelentése, az őszödi esetet kivéve, titkos.

2003. 08. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nyújtotta be a Medgyessy-kormány elé a hivatal előterjesztését Monostori Lajosné, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnöke az elmúlt egy év során a volt állami üdülővagyonról, ezért az ma államtitoknak minősül. Kivéve Gyurcsány lízingügyét, ezt a részt azonban a hivatal Szilvásy György, illetve Kiss Péter kancelláriaminiszter intenciói nyomán kijavították. A Medgyessy-kormánynak eddig tehát nem volt módja a nemzeti vagyont érintő ügyek tisztázására és az esetleges jogsértő állapot felszámolására. Ennek fényében érdekes egy másik üdülőügy.
Hat évvel ezelőtt egy másik, kormányzati üdültetést végző szálloda különös körülmények között lelt gazdára. A kedvezményezett ebben az ügyletsorban Pántya György hajdúszoboszlói volt városi pártbizottsági első titkár, Medgyessy Péter barátja. Pántya cége, a Thermál-Piramis Kft. úgy vásárolhatott meg két volt szakszervezeti üdülőingatlant, hogy csak az egyikre volt elővásárlási joga. Arra is úgy, hogy egy évvel korábban egyedül ő köthetett rá határozott idejű bérleti szerződést beprotezsált vállalkozóként, a bérleti jog azután elővásárlási jogot eredményezett a Hunguestnél mindkét ingatlanra. Az ingatlanokat versenytárgyaláson a Hunguest Portfolio Rt. értékesítette, annak a Hunguest csoportnak a tagja, amely a Hunguest Vagyonkezelő Rt. vezetésével a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványba bevitt volt szakszervezeti ingatlanvagyont kezeli.

Ez az a Hunguest Rt., amely a most éppen a kárpótlási jegyeket beváltó Forrás Rt.-ben irányítási jogot nyert Arago-csoport befolyása alá engedte a Horn-kormány idején egy szindikátusi szerződéssel az egykori szakszervezeti üdülők közül a legértékesebbeket.
Pántya cége, a Thermál-Piramis, a Hotel Mikro üdülőt ötvenhatmillióért, a Hőforrás „A” szállodát huszonötmillióért szerezhette meg 1997. október 30-án. Ugyanezen a napon a Huszty András – az MSZP pénzügyi ellenőrző bizottságának volt elnöke – vezette Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában lévő állami cég, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Rt. beszállt tulajdonosként Pántya cégébe, megemelve a kft. törzstőkéjét 20,5 millió forinttal, sőt az MFB leánybankja, a Konzumbank egy hónappal később 61,5 millió, majd 1998 februárjában újabb 61,5 millió forint jelzáloghitelt nyújtott a cégnek. 1998. július 6-án (az ügyvivő Horn-kormányt pontosan ezen a napon váltotta a megalakult Orbán-kormány) újabb százmillió forint hitel miatt jegyzett be jelzálogjogot a Konzumbank, vagyis igencsak nagyvonalú volt a Medgyessy Péter pénzügyminisztersége idején a Huszty vezette MFB-leánybank Pántya volt párttitkár cégével. A Thermál-Piramis 1998. július 3-án még egy negyvenhárommillió forintos kamattámogatást is kapott az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumtól. De hogy teljes legyen a stafírung, 1998. március végén a Kiss Elemér vezette Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő Közlönykiadó Kft. bérbe vette tőle a Hotel Mikrót, sőt üzemeltetési szerződést is kötött Pántya cégével. És még ráadásul százhuszonötmillió forintot át is utalt a Thermál Piramisnak a szükséges felújítás költségeire.
Medgyessy párttitkár barátja nem maradt hálátlan. Pántya György még 1998 júniusában átalakította az érdekeltségébe tartozó Grátis ’92 Kft.-t Gratis ’92 Biztosítási Alkusz Rt.-vé. És a cég felügyelőbizottságába 1998. június 10-től (még hivatalban lévő pénzügyminiszterként) 2000. május 10-ig beült Medgyessy Péter, Kiss Elemér (még hivatalban lévő politikai államtitkárként), valamint Sándor László, a szakszervezeti üdülővagyon-kezelést felügyelni jogosult Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Medgyessy, Kiss és Sándor – a Magyar Nemzet értesülései szerint – nem társadalmi munkában felügyelték Pántya György cégének működését.
***
Gyurcsány lízingje. Gyurcsány Ferenc cége úgynevezett lízingkonstrukcióban szerezte meg 1994-ben a balatonőszödi kormányüdülőt: a huszonötmillió forintos vételárat lényegében tíz részletre elosztva, tíz év alatt fizetheti meg lízingdíj formájában. Az ingatlan jövőre a Gyurcsány-cég tulajdonába kerül, és a sportminiszter értékesíteni akarja, elmondása szerint az eladásból 70-80 millió forint bevételre számít. Az ügyletet Szilvásy György – Gyurcsány barátja és üzlettársa – a Miniszterelnöki Hivatal akkori helyettes államtitkáraként engedélyezte, Kajdi József közigazgatási államtitkár teljes körű felhatalmazása alapján. A Magyar Nemzet értesülése szerint az előző kormány idején a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal álláspontját – vagyis hogy a szerződés semmis – arra alapozta, hogy a kormányüdülő a kincstári vagyon része, vagyis a Miniszterelnöki Hivatal nem volt jogosult engedélyezni az ingatlan értékesítését, azt csak a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot felügyelő pénzügyminiszter hagyhatta volna jóvá. Az már csak hab a tortán, hogy a szakszervezeti üdülővagyont kezelő Hunguest Rt., illetve Gyurcsány elmondása alapján maga az állam az első 4-5 évben visszabérelte az ingatlant.
***
Egy levelezés krónikája
Alighanem Répássy Róbert fideszes frakcióvezető-helyettes levele indította el azt a lavinát, amely elsodorta a Kehi őszödi jelentését. Szilvásy György tavaly egy közigazgatási államtitkári értekezleten lett figyelmes a Gyurcsány-ingatlanról szóló jelentés hibáira, de arra nem tudott válaszolni, miért csak idén júniusban tett észrevételeket.


Május 29.: Répássy Róbert levelet intézett Monostori Lajosnéhoz, a Kehi elnökéhez, hogy megismerhesse a 2002. első félévi ellenőrzési jelentést. Három levélváltást követően a Kehi vezetője Kiss Péter kancelláriaminiszterre hivatkozva azt közölte, hogy a képviselő nem ismerheti meg az előző kormány hivatali ideje alatt készült vizsgálati anyagot. Monostoriné az irat megismerését a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényekre való hivatkozással tagadta meg.
Június 23.: Szilvásy György levelet írt Kiss Péter kancelláriaminiszternek. „A Miniszterelnökség költségvetési fejezet gazdálkodásáért felelős akkori vezetőként szükségesnek tartom, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a jelentés vonatkozó részét (Összefoglaló megállapítások: 18. oldal, Javaslatok: 36. o., Részletes jelentés 39. o.) az alábbiakban vázolt ténybeli és jogi helyzetre módosítsa. (…) Információim szerint a fenti körülményekről a MeH tájékoztatása alapján a vizsgálatot végző Kehi is tudomást szerzett, azonban a jelentés végső változatában sem küszöbölték ki a lényeges információk (értékbecslés, vezetői értekezleti döntés, nyilvános pályázat) elhallgatását, és a megalapozatlan jogi következtetéseket, ami alapján a Kormány és a közvélemény valótlan tájékoztatást kapna. Mindezekre tekintettel kérem Miniszter Úr szíves intézkedését az összefoglaló ellenőrzési jelentés felülvizsgálatának elrendelése érdekében.” Szilvásy egy lapnyilatkozatából az derül ki, hogy az eredeti Kehi-jelentéshez egy tavalyi közigazgatási államtitkári értekezleten jutott. Arra nem tudott válaszolni, hogy egy év után miért most tette szóvá a jelentés hiányosságait. Szilvásy egy tv-interjúban elismerte, voltak kisebb szabálytalanságok az ügyletben, de ezek nem köthetőek Gyurcsány Ferenchez.
Július 3.: Kiss Péter kancelláriaminiszter levelet írt a Kehi elnökének, Monostori Lajosnénak. „A jelentésben szereplő ingatlan (Balatonszemes) értékesítése a jogszabályoknak megfelelően történt (…) Az értékesítés engedélyezését a MeH vezetői értekezlete is tárgyalta és engedélyezte. (…) Az engedélyezést követően – jogszabályi előírásokak megfelelően – nyilvános pályáztatásra került sor. (…) A szerződés színleltségével kapcsolatos, a KVI-megállapítással nem tudok egyetérteni, körültekintőbb jogi szakértői kontroll esetén ez a megjegyzés nem kerülhetett volna bele a jelentés végleges szövegében. Mindezekre tekintettel felkérem az »Összefoglaló ellenőrzési jelentés« felülvizsgálatára.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.