Országosan jó a szőlőtermés

Hiába volt nagyon száraz a nyár, a szőlőültetvények átvészelték a forróságot és jó termést adnak. Ha a mennyiség néhol kevesebb is, mint a szokásos, a termelők nem panaszkodnak hiányra. Kedvező hír az is, hogy évek óta először van ára a szőlőnek, és úgy tűnik, egyre magasabbra emelkedik.

2003. 09. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szuper a termés – summázta röviden Gál Tibor egri borász az idei szüreti tapasztalatokat. Egerben szépen halad a szüret, jók a savak, kiváló a minőség, és kellő mennyiségű szőlő is termett. A szőlőnek is ára van, és az egyre magasabbra emelkedik. A legalacsonyabb árfekvésű kék szőlő kilója most 80–85 forint, a fehér szőlőért pedig minimálisan 60 forintot kell fizetni kilónként, de a chardonnay-t legkevesebb kilencven forintért lehet megvenni – mondta Gál Tibor, aki arra biztatta a szőlőtermelőket, hogy ne adják el alacsony áron termésüket. Nem volt gond az idén növény-egészségügyi területen sem: annak a gazdának, aki kellő időben és hatékonysággal végezte el a növényápolási munkákat, csak szüretelnie kell. Az idei meleg időjárás kedvezett a szőlőnek. Igaz, ehhez kellett a sok téli csapadék, amivel a szőlő átvészelte a forró nyarat, és kellett hozzá az az augusztus eleji eső is, amely itt nálunk, Egerben hullott – mondta az egri borász.

Eger egyébként felkészült az idei szüretre, sok programmal várja a turistákat. Holnap kezdődik például az egri szüreti fesztivál, ahol a szervezők a borüzleteknek szüreti kirakatversenyt, az éttermeseknek terítékversenyt, a borászatoknak pedig – két kategóriában – pinceszépségversenyt is meghirdettek. Október 23-án és 24-én rendezik meg a Szépasszonyvölgyben a roston sütők versenyét az egri leányka tiszteletére, 25-én pedig a líceumban tartják az egri borok árverését.

Baranyában is kiemelkedőek lesznek az idei borok, különösen a vörösek közül – ha csak el nem rontja a minőséget egy hosszabb csapadékos időszak a szüret befejezéséig. A megyében a fehér szőlők közül a chardonnay, a sauvignon blanc és az olaszrizling, a kék szőlőknél a kékfrankos, a cabernet sauvignon és a merlot a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére jó eredményeket mutat.
Kozma Pál, az FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének szentmiklós-hegyi kísérleti telepének igazgatója a távirati irodának elmondta: a kísérleti telepen az ültetvények 130 és 290 méter között helyezkednek el, ami lehetőséget teremtett arra, hogy egyes világ- és tájfajták fagy- és szárazságtűrő képességére is választ kapjanak. Az idei évre az volt jellemző, hogy a vegetáció időszakában nagyon magas volt a havi átlaghőmérséklet, májusban és júniusban 5,2 fokkal volt melegebb a szokottnál, s rendkívüli volt a szárazság. A nagy hideg miatt lassan éledt a természet, azonban a hirtelen jött meleg miatt robbanásszerűen indult fejlődésnek a szőlő, a virágzás májusban néhány nap alatt zajlott le. Április végén, május elején sem volt elegendő a csapadék, így az aszály jelei már akkor mutatkoztak a növényeken. Sok helyen a bogyófejlődés idején egyáltalán nem vagy csak kevés csapadék volt, emiatt nem nőttek meg eléggé a szemek, így 15–20 százalékkal kevesebb lett a szőlő, mint amennyire a tavaszi termésbecsléskor számítottak.

Villányban is korábban, már augusztus 20-án elkezdődött az oportó szürete. A borosgazdák itt is jó termésre számítanak; elképzelhetőnek tartják, hogy az idén az évszázad termését szüretelhetik.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.