Szuper a termés – summázta röviden Gál Tibor egri borász az idei szüreti tapasztalatokat. Egerben szépen halad a szüret, jók a savak, kiváló a minőség, és kellő mennyiségű szőlő is termett. A szőlőnek is ára van, és az egyre magasabbra emelkedik. A legalacsonyabb árfekvésű kék szőlő kilója most 80–85 forint, a fehér szőlőért pedig minimálisan 60 forintot kell fizetni kilónként, de a chardonnay-t legkevesebb kilencven forintért lehet megvenni – mondta Gál Tibor, aki arra biztatta a szőlőtermelőket, hogy ne adják el alacsony áron termésüket. Nem volt gond az idén növény-egészségügyi területen sem: annak a gazdának, aki kellő időben és hatékonysággal végezte el a növényápolási munkákat, csak szüretelnie kell. Az idei meleg időjárás kedvezett a szőlőnek. Igaz, ehhez kellett a sok téli csapadék, amivel a szőlő átvészelte a forró nyarat, és kellett hozzá az az augusztus eleji eső is, amely itt nálunk, Egerben hullott – mondta az egri borász.
Eger egyébként felkészült az idei szüretre, sok programmal várja a turistákat. Holnap kezdődik például az egri szüreti fesztivál, ahol a szervezők a borüzleteknek szüreti kirakatversenyt, az éttermeseknek terítékversenyt, a borászatoknak pedig – két kategóriában – pinceszépségversenyt is meghirdettek. Október 23-án és 24-én rendezik meg a Szépasszonyvölgyben a roston sütők versenyét az egri leányka tiszteletére, 25-én pedig a líceumban tartják az egri borok árverését.
Baranyában is kiemelkedőek lesznek az idei borok, különösen a vörösek közül – ha csak el nem rontja a minőséget egy hosszabb csapadékos időszak a szüret befejezéséig. A megyében a fehér szőlők közül a chardonnay, a sauvignon blanc és az olaszrizling, a kék szőlőknél a kékfrankos, a cabernet sauvignon és a merlot a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére jó eredményeket mutat.
Kozma Pál, az FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének szentmiklós-hegyi kísérleti telepének igazgatója a távirati irodának elmondta: a kísérleti telepen az ültetvények 130 és 290 méter között helyezkednek el, ami lehetőséget teremtett arra, hogy egyes világ- és tájfajták fagy- és szárazságtűrő képességére is választ kapjanak. Az idei évre az volt jellemző, hogy a vegetáció időszakában nagyon magas volt a havi átlaghőmérséklet, májusban és júniusban 5,2 fokkal volt melegebb a szokottnál, s rendkívüli volt a szárazság. A nagy hideg miatt lassan éledt a természet, azonban a hirtelen jött meleg miatt robbanásszerűen indult fejlődésnek a szőlő, a virágzás májusban néhány nap alatt zajlott le. Április végén, május elején sem volt elegendő a csapadék, így az aszály jelei már akkor mutatkoztak a növényeken. Sok helyen a bogyófejlődés idején egyáltalán nem vagy csak kevés csapadék volt, emiatt nem nőttek meg eléggé a szemek, így 15–20 százalékkal kevesebb lett a szőlő, mint amennyire a tavaszi termésbecsléskor számítottak.
Villányban is korábban, már augusztus 20-án elkezdődött az oportó szürete. A borosgazdák itt is jó termésre számítanak; elképzelhetőnek tartják, hogy az idén az évszázad termését szüretelhetik.
Szürke lepel borítja az országot, alig mozdul a levegő















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!