Finom egyensúlyban

Egyensúlyt vagy talán inkább harmóniát igyekszik teremteni a szőlőben és a pincében Thummerer Vilmos, hangsúlyozva, hogy a szőlőben megengedhető lezserségnek a pincében nincs helye. Mert szereti, ha az kerül a palackba, amit ő elképzelt.

Nagy Ottó
2003. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre nagy fejlesztést kívánunk végrehajtani, a már meglévő gépparkunkhoz szeretnénk a SAPARD-pályázat segítségével egy tárolót építeni – vázolta már a jövő esztendőt Thummerer Vilmos. Mi mindig fejlesztettünk, sok beruházást hajtottunk végre és mindig szerencsénk volt, mert volt annyi pénzünk, hogy a szükséges önrészt – valamilyen formában – elő tudtuk teremteni – fűzte hozzá a Noszvajon dolgozó borász.
Mi nem bemutató szőlőművelést folytatunk, ezért csak annyira szólunk bele a szőlő életébe, hogy az megadja azt a minőséget, ami nekünk kell. Mi együtt tudunk és szeretünk élni a szőlő természetes habitusával, amely így megjelenik az ültetvényen, hiszen a szőlő nem búza, hanem lián, amely terjeszkedik, uralkodik, felfelé tör – avatott be némiképp szőlőtermesztési filozófiájába a borász. Hozzátette azt is, hogy ilyen természet közeli viszonyok között azért a szőlőben rendnek kell lennie, sokkal előrébb tartana az egész borvidék – és a hazai borászat is –, ha mindenki annyi gondot fordítana a szőlejére, mint a pincéjére. De finom egyensúlyt kell tartani a szőlő és pince között – gazdasági szempontok szerint is –, de ezt a középutat nehéz megtalálni. Mert az is előfordul, hogy a kelleténél többet költenek a szőlőre. Thummerer Vilmosnál ennek az egyensúlynak az egyik megnyilvánulása, hogy évek óta nem használ rovarölő szert, mert nem akar belenyúlni a természet körforgásába. És mert lehet, hogy a kártevőkkel együtt legalább annyi hasznos életet is elpusztítana. Vallja: a szőlőben megengedhető lezserség, amikor borászkodásról van szó, megengedhetetlen. Ott megalkuvás nélkül kell csinálni mindent, precizitással és lelkiismeretességgel, mert a borászat már nem a tiszta természet. Technológia van, és másként kell gondolkodnia annak, aki egy késői szüretelésű és másként annak, aki egy friss, reduktív bort akar készíteni. Mindkét esetben borról van szó, mindkét esetben nagyon oda kell figyelni, mert egy kis hanyagság elronthat mindent – mondta Thummerer Vilmos. A borász egyébként nem maximalista, csak célkitűzései teljesüljenek, és nem érdekli, ha elszenved némi veszteséget, ha tudja, hogy az van a palackban, amit elképzelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.