A család birtokát a nagyapám 1907-ben vásárolta, azóta itt gazdálkodunk – mutatta be pincéjét Fehérvári Károly – és a központi pincét is itt próbáltam kialakítani. Jelenleg tizenhét hektárt művelünk, ebben van furmint, olaszrizling, tramini, chardonnay és sárfehér. Mivel a piacra egy személy csak nagy nehézségek árán juthat be, létrehoztunk egy kft.-t és egy szövetkezetet. Így sokkal erősebbek vagyunk.
– Mi arra törekszünk, hogy minőségi borokat állítsunk elő. Persze korántsem lehet elégedett az ember, de ha egy versenyen a boraink jól szerepelnek, az elismerést jelent. Ez abban erősít meg bennünket, hogy jó úton járunk – mondta Fehérvári Károly, megemlítve, hogy ötfajta boruk mellett a furminton megjelenő aszú jellegű termésből, azt külön szedve, egy szamorodni jellegű félédes fehérbort is forgalomba hoznak.
– Sok levéltári anyagot feldolgoztam, amelyekből kiderül, hogy a somlai bor előkelő helyet töltött be a hazai és a nemzetközi életben. Ezért és az egyedi minőség miatt a somlai borral különösebben nem lehet gond, megfelelő technikával és szakértelemmel méltó párja lesz bármely európai borvidék borának. Viszont ha az ember megszerez egy piacot, akkor azt mindig ugyanolyan minőségű borral kell kielégítenie. Ezt úgy lehet elérni, hogy a hozzánk hasonló szervezetek integrálják azokat a termelőket, akik nem tudják megszervezni a feldolgozást, tárolást, értékesítést, valamint a kapcsolódó feladatokat. A hegyen már tucatnyi, integrátori szerepet betöltő termelő van – ismertette Fehérvári Károly.
– A Somló a vulkántörmelék és a rá jellemző különleges klíma miatt olyan ásványi anyagokat hoz a borba, amelyek egyedi karaktert adnak az itteni nedűknek. Sehol nem találni annyi ásványi értéket a borban, mint itt, a somlaiban – nyomatékosította a borász, kiemelve, hogy erről számos korabeli feljegyzés is tanúskodik. Fényes Elek történész is megírta, hogy az itteni emberek magas kort élnek meg, valószínűleg a kies klíma és a bor hatása miatt – mondta Fehérvéri Károly. Igaz ők nem vedelték a bort, hanem, ahogy ők mondták, „képesint” itták.
A borász szerint megérett az idő arra, hogy a szakemberek klinikai viszonyok között megvizsgálják a Somlón termelt bor hatását, mert ezeket a tulajdonságokat meg kell határozni és meg kell ismertetni az emberekkel. Fehérvári Károly állítja: ez a szőlőtermelőknek is a feladata, hogy bizonyítsák: a bor kis mértékben egészséges az emberi szervezetre.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség