Összefogás az autonómia ellen

Közös nyilatkozatban kérték fel a bukaresti parlamentet a román politikai pártok Hargita és Kovászna megyei szervezetei, hogy utasítsa el a Székelyföld autonómiájáról szóló tervezetet. A román kormánypárt Kolozs megyei szervezete azzal vádolja az Székely Nemzeti Tanács képviselőit, hogy hajlandóak lepaktálni Kolozsvár magyarellenes polgármesterével.

2004. 01. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes az egyetértés a román politikai pártok székelyföldi szervezetei körében, már ami a régió autonómiatervezetének elutasítását illeti. A kormányzati és ellenzéki alakulatok Hargita és Kovászna megyei szervezetei tegnap közös nyilatkozatban foglaltak állást a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott autonómiakoncepció ellen. A kormányzó szociáldemokraták, a liberálisok, a demokraták, a tavaly még kormányon lévő humanisták, valamint a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia, illetve a Román Nemzeti Egységpárt képviselői szeparatista és irredenta törekvésnek nevezik a Székelyföld autonóm régióvá válása érdekében tett lépéseket. A pártok – a valamivel több, mint százezer fősre tehető székelyföldi román közösség nevében – „az alkotmány elleni bűncselekménynek” tekintik az SZNT vezetőinek igényét, hogy az autonóm régió önálló parlamenttel, elnökkel és kormánnyal rendelkezzen. A székelyföldi román politikusok ugyanakkor egyetértenek Kovács László külügyminiszterrel, akinek néhány nappal ezelőtt tett nyilatkozatát idézve megjegyzik: az erdélyi magyar közösség egyetlen legitim képviselőjének a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tekinthető, amely szintén elvetette az SZNT autonómiakoncepcióját.
Egy nappal korábban a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik szenátora támadta élesen az SZNT képviselőit, akiket egyenesen bűnözőknek nevezett. Antonie Iorgovan, az 1991-ben elfogadott és tavaly módosított román alkotmány atyjaként emlegetett felsőházi politikus azzal is fenyegetőzött, lemond szenátori tisztségéről, ha a hatóságok nem „fékezik meg a szeparatista székelyeket”. Ugyancsak kormánypárti körökből, a PSD Kolozs megyei vezetőségétől származik az a spekuláció is, miszerint Gheorghe Funar kolozsvári polgármester „pozíciója erősítése érdekében titkos megállapodást” készül kötni az SZNT és a Tőkés László püspök irányította Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetőivel. Kolozsvár magyarellenes polgármestere azonnal „gyengeelméjű politikusok diverziójának” nevezte az állítást, míg az SZNT képviselői lapunknak nyilatkozva határozottan elutasították a megállapodás gondolatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.