Ötvennyolc szüret után

A Somló egyik legnagyobb pincészetét csaknem hatvan évvel ezelőtt alapította Tornai Endre, aki ötvennyolc szürettel a háta mögött ma már csak „vendég” a saját pincéjében.

Nagy Ottó
2004. 01. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly volt az ötvennyolcadik szüretem – mondta Tornai Endre, aki ma 83 évesen büszke arra, hogy az elmúlt években pincészete nem szüretelt húszas cukorfok alatt szőlőt. Az 1946-ban alapított pincészet sokáig nem haladta meg a 0,7 hektárt, és 1995-ig szinte csak hobbiszőlészetként működött. Ma azonban már harminc hektár áll a rendelkezésükre és további húsz hektár betelepítését tervezik.
A pincészet családi vállalkozásként működik, és Tornai Endre, annak ellenére, hogy – ahogy ő mondja – vendég a saját pincéiben, azért kiveszi a részét a munkából. A jelenleg ötezer hektoliteres pince az idén kibővül a duplájára. Nekünk összesen nyolc borunk van – jegyezte meg Tornai Endre, hangsúlyozva, hogy a Somlón nem csak juhfark létezik, bár a hegyvidéket leginkább erről a borról ismerik. Pedig őshonos fajta itt a furmint és a hárslevelű, ahogy a rizling és a tramini is. Sajnos – tette hozzá – a rizling hírnevét nagyon megtépázták, és sokan ódzkodnak tőle, pedig csodálatos borokat ad, s nemcsak érdemes, de kötelező is megkóstolni. Ugyanígy járt a tramini, amit mindenki fehérborként ismer. Mi azonban csak száraz borokat készítünk, így a traminink is száraz, nagyon jó bor. Azt is csak az avatottak tudják, hogy a hárslevelű (és a furmint is) aszúsodik itt a Somlón is, nem csak Tokajban. Mi ezeket az aszúszemeket együtt dolgozzuk fel a maradék szőlővel, ami szintén meglátszik a borainkon. Sőt van már olyan borász, aki aszúkészítéssel is próbálkozik – mesélte a pincebeliek által csak Bandi bácsinak nevezett pincealapító.
Azt is elmondta, hogy a pincészet még így sem nyereséges, kell egy másik ipari tevékenység, amely hoz némi nyereséget. A jövő pedig mindent hozhat, jót és roszszat egyaránt, ezért nagyon fontos lesz a versenyképesség. Ha a jó munkához adnak annyi támogatást, amennyit ígérnek – utalt az uniós változásokra Tornai Endre –, akkor lehet, hogy versenyképesek lesznek. Erre a támogatásra szükség van, mert a költségek egyre csak nőnek. Összességében úgy értékelte, hogy a Somló szépen fejlődik, sokkal kevesebb elhanyagolt területet látni, mint régebben. Éppen ezért és a hegyvidék felemelkedéséért is szeretnék levédetni a somlait. És a Somló is megérdemli, hogy az a bor, amit ad, hamisítatlan maradjon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.