Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Brassóban bedőltek Vadim Tudornak

Az alkotás leleplezése után két héttel adta ki az engedélyt a brassói önkormányzat a Corneliu Vadim Tudor által felavatott Jichak Rabin-szoborra. A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elnökét Izraelben is bírálták a Nobel-díjas politikus mellszobrának felavatásáért.

2004. 02. 03. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brassó város önkormányzata hétfő délutáni ülésén határozatban engedélyezte Izrael egykori miniszterelnöke, Jichak Rabin szobrának elhelyezését. A tanács jóváhagyása jócskán megkésett, hiszen a zsidóellenességéről híres Corneliu Vadim Tudor már január 15-én leleplezte a műalkotást. A PRM terve már az év elején óriási ellenkezést váltott ki a romániai zsidók körében. Az ügy pikantériája az volt, hogy a Vadim Tudor által szorgalmazott szoborállítási tervért eljáró Nagy-Románia Alapítvány nem szerezte be a szükséges hatósági engedélyeket, emiatt a brassói polgármesteri hivatal 120 ezer forintnak megfelelő lejre büntette a szervezetet. Ennek ellenére felállították a mellszobrot, az építkezési engedélyt pedig utólag kérvényezték. A képviselő-testület többsége végül megszavazta a Rabin-szobor elhelyezését. A Nagy-Románia Alapítványnak azonban még be kell szereznie a művelődési minisztérium jóváhagyását, ugyanakkor az sincs kizárva, hogy az ügyben az ügyészég is nyomozást indít. A sietség miatt Vadim Tudor elmulasztotta kikérni a néhai izraeli kormányfő gyermekeinek hozzájárulását, amiért a romániai szerzői jogi törvények értelmében akár börtönbüntetéssel is sújtható. Erre a figyelmeztetésre ellenben a nagy-romániás vezér a rá jellemző cinizmussal azt válaszolta: nem törődik Rabin gyermekeinek véleményével, hiszen nem ők „csinálták” a volt miniszterelnököt, hanem éppen fordítva…
Tudor egy percig sem titkolta, hogy a Nobel-békedíjas zsidó politikusnak többek között azért kíván szobrot emelni, hogy bebizonyítsa, tévesek az antiszemitizmusáról alkotott vélemények. „Megváltoztam, eldöntöttem, hogy lemondok a bűnről. Istent és a népemet szolgálom ezentúl” – ígérte Rabin szobrának brassói avatásán az ellenzéki politikus, aki magyarellenességét ezúttal sem vetkőzte le, hiszen Rabin gyilkosát Atilla hun királyhoz és Horthy Miklóshoz hasonlította. A Nagy-Románia Párt elnökének egykori két párttársa, a két évvel ezelőtt a kormányzó Szociáldemokrata Pártba átigazoló Sever Mesca és Ilie Neacsu a múlt héten olyan videofelvételeket tárt a nyilvánosság elé, amelyek egyértelműen bizonyítják a politikus antiszemitizmusát. Az egyik felvétel Vadim Tudor 1997-es líbiai látogatásán készült, amelyen a PRM elnöke Moammar al-Kadhafi tábornoknak kifejtette: „Amerika Izrael gyarmata, és Izrael terrorista állam.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.