időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Kerry újabb győzelmei

Hírösszefoglaló
2004.02.04. 23:00

Egyre biztosabb, hogy John Kerry massachusettsi szenátor lesz Geoge Bush kihívója a novemberi amerikai elnökválasztáson. Erre utalnak a hét államban kedden megrendezett demokrata előválasztások és jelölőgyűlések eredményei is. Összesen 269 küldöttet választottak meg a demokraták júliusi konferenciájára, amelyen 2161 fő vesz majd részt. Kerrynek öt államban: Arizonában, Delaware-ben, Új-Mexikóban, Észak-Dakotában és Missouriban sikerült nyernie.

– Nem veszünk semmit sem készpénznek. Mindenhol küzdeni fogunk, és novemberben megverjük George Busht – mondta a politikus, emlékeztetve arra, hogy a legutóbbi felmérések kimutatták fölényét a republikánus államfővel szemben.
A jelöltségre pályázók közül a második helyre felemelkedő John Edwards észak-karolinai szenátor nyerni tudott szülőhazájában, Dél-Karolinában, és így nem kellett beváltania ígéretét, miszerint kudarc esetén kiszáll a versenyből. Az európai megfigyelőkhöz legközelebb álló pályázó, Wesley Clark volt NATO-tábornok szűken ugyan, de diadalmaskodott Oklahomában, s ezzel a képzeletbeli harmadik helyre jött fel.

A korábbi favorit Howard Dean a mezőny aljára került, ám egyelőre nem adja fel. Vele szemben viszont döntött a kiszállásról az erősen vallásos Joseph Lieberman, aki 2000-ben a hajszál híján győztes Al Gore alelnökjelöltje volt.
Kerry győzelme Missouriban rendkívül pozitív előjelnek számít, hiszen az elmúlt században egy kivétellel az a politikus nyerte el pártja elnökjelöltségét, aki itt nyerni tudott. Az állam azért is fontos, mert a mai napig hű keresztmetszetét adja az Egyesült Államoknak mind társadalmi, mind etnikai szempontból.
A következő megméretésekre még a héten sor kerül. Szombaton Michiganben és Washingtonban, vasárnap Maine-ben tartanak jelölőgyűléseket, míg jövő kedden Tennesseben és Virginiában előválasztásokat. A jelöltségre pályázók március 2-ig, az úgynevezett „szuperkeddig” reménykedhetnek, amikor tíz államban szavaznak, 1150 küldöttet választva – az a nap végleg dönt a jelölt személyét illetően.
Közben Soros György magyar származású amerikai milliárdos ismét hevesen ellenezte, hogy George Busht újraválasszák a novemberi amerikai elnökválasztáson. Az őszi amerikai elnökválasztás „élet és halál kérdése” – jelentette ki a 73 éves üzletember a Stern német magazinnak adott interjújában, amelyből tegnap kerültek nyilvánosságra részletek. Soros szerint az Egyesült Államok irányítása „politikai szélsőségesek kezébe került, akik a szociáldarwinizmus primitív formájához ragaszkodnak”. „Számukra az élet a létért folyó örökös harc, a túlélés biztosítéka az erőszak, végső soron a háború” – fejtegette Soros György, aki szerint mindebből az következik, hogy az idei választás egyedülálló. „Nemcsak Amerika a tét, de a világ többi része is”, mivel Bush Amerikája „veszélyt jelent a világ számára”. Az amerikai milliárdos azt szeretné, ha pénze segítségével is erősödne az esélyegyenlőség a választási harcban. „Eddig 12,5 millió dollárt adtam demokratákhoz közel álló szervezeteknek” – közölte Soros a Sternnel, hozzáfűzve, hogy mindez csak csepp a tengerben. Soros azt kívánja, hogy „Amerika gondolja ismét végig a világban játszott szerepét, tartsa tiszteletben a nemzetközi szerződéseket, ne egyszerűen parancsolgasson, hanem tisztességesen működjön együtt a nemzetközi szervezetekkel. Nem akarom, hogy a világ, haptákba vágva magát, Amerika mögé sorakozzon fel”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.