Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

MPSZ: visszafogott román reagálások

2004. 02. 02. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszafogottan és tényszerűen tudósít a román napilapok többsége a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) hét végi székelyudvarhelyi kongresszusáról. Valamennyi hétfői lap azt hangsúlyozza, hogy az MPSZ-nek a helyhatósági választásokon való részvételével a Szász Jenő vezette szervezet immár az RMDSZ alternatívájának tekinthető. A Ziua című lap Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének felszólalását emeli ki, amelyben a református püspök úgy fogalmazott: az RMDSZ „az erdélyi magyarság nyakába aggatott járommá vált”, és a felnőttkorba érkezett romániai magyar közösségnek élnie kell a választás szabadságával. Az erdélyi magyar napilapok közül a Krónika Hadrendbe állt az RMDSZ ellenzéke szalagcímmel foglalja össze a legalaposabban az MPSZ bemutatkozó kongresszusát. Az erdélyi közéleti napilap vezércikkírója szerint az udvarhelyi kongresszus inkább óvatos lezárásként, s nem eufórikus kezdetként értelmezendő. „Az bizonyos, hogy az egység új szervezeti kerete immár nem lehet az RMDSZ – írja Bakk Miklós politológus, aki szerint most már az a kérdés: létre tud-e hozni az RMDSZ és az MPSZ olyan új pártot, amely csupán a romániai parlamenti választásokon jelenítené meg a magyarság politikai egységét, miközben a helyi választásokon kölcsönös önmérséklettel fogadná el a versenyhelyzetet.
A román ellenzéki pártok Kovászna megyei szervezetei hamar reagáltak az MPSZ bemutatkozására. A kormányváltás reményében szövetségre lépő román Demokrata Párt és Nemzeti Liberális Párt háromszéki szervezetei tegnap bejelentették, hogy az RMDSZ jelöltjeit támogatják a júniusi helyhatósági választáson azokon a településeken, ahol nincs saját jelöltjük. A román ellenzék Kovászna megyei képviselői azzal indokolják döntésüket, hogy az MPSZ felvállalta a Székely Nemzeti Tanács autonómiatervezetét, amelyet a liberálisok és a demokraták egyformán elítélnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.