Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Eltűnt egy tanév Erdélyben

A magyar kormány kifelejtett egy évet a kedvezménytörvény által biztosított oktatási-nevelési támogatásokból – állítják erdélyi illetékesek. Szabó Vilmos politikai államtitkár szerint azonban a támogatások nem naptári, hanem tanévre vonatkoznak.

2004. 04. 15. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét kiújult a vita Erdélyben arról, hogy tanévre vagy naptári évre járnak-e a kedvezménytörvény alapján a határon túli magyar gyermekeket megillető oktatási-nevelési támogatások. Márton Zoltán, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által működtetett szovátai pályázati iroda vezetője a Krónika című erdélyi napilapnak elmondta, a magyar kormány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyaránt úgy viselkedik, mintha a 2002–2003-as tanév nem létezne. A Szülőföldön magyarul elnevezésű oktatási támogatások erdélyi kiosztásáért eddig felelős iroda vezetője szerint a napokban például 174 szülőnek postázták a gyermekenként járó húszezer forintot – mégpedig a pályázati űrlapok szerint a 2001–2002-es iskolai évre. Ezzel szemben a Medgyessy-kormány által meghirdetett újabb program – amelynek lebonyolítását immár az RMDSZ Iskola Alapítványára bízták – már a 2003–2004-es oktatási évre vonatkozik, tehát egy évet „diszkréten” kifelejtettek. Erdélyben április végéig közel hatvanezer magyar gyermek részesült a húszezer forintos támogatásban.
Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy az Illyés Közalapítvány az Orbán-kormány tevékenysége végén a kedvezménytörvényben szereplő más célokra is felhasználta az oktatási-nevelési támogatások túlnyomó részét; a támogatások pedig természetesen oktatási évre járnak. Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára hasonlóképpen érvelt a Krónikának is, mondván: a kedvezménytörvény 2002. január 1-jén lépett életbe, tehát a támogatások nem vonatkozhatnak a 2001– 2002-es esztendőre. Mindennek ellentmond azonban, hogy a Szülőföldön magyarul program Budapestről érkező pályázati kiírásain és dokumentumain az szerepel: „2001–2002-es pályázati ciklus”. A támogatásra jogosult erdélyi családok többsége egyébként úgy tudja, hogy gyermekeik a tavalyi tanévre kapták a magyarországi segélyt. Mint ismeretes, a 2004-es magyar költségvetésből 1,7 milliárd forintot különítettek el családtámogatásra, amelyet a 2003– 2004-es tanévben magyar iskolába járó határon túli gyermekek után lehet megpályázni. Medgyessy Péter korábban Orbán Viktornak megígérte, bármilyen nagyságrendűek lesznek az igények, lehetőség lesz azok maradéktalan kielégítésére, akár 3,5 milliárd forint erejéig is. Becslések szerint az oktatási-nevelési támogatás kifizetési összege az idén várhatóan meghaladja az ötmilliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.