időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Munkában a kormányzati fűnyíró

2004.04.08. 23:00

Ugyan a kormány 2004-et a vállalkozások évének nevezte, mégis a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot sújtja leginkább a kormány által szerdán bejelentett újabb megszorító csomag: a januári 36 milliárd után összesen újabb három és fél milliárd forintot kénytelenek befagyasztani a kihirdetett szigorítás értelmében.

A nagy vesztesek között található a Honvédelmi Minisztérium a rá vonatkozó 1,2 milliárdos elvonással, de az oktatási tárcára és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumára is komoly költségcsökkentés vár. Az ígéretek ellenére majdnem egymilliárd forintot kell lefaragni a helyi önkormányzatok támogatásaiból is. A Draskovics Tibor által múlt héten még határozottan cáfolt intézkedés összesen 13,7 milliárd forintos költségcsökkentést tartalmaz, s a korábbi csomagban meghatározott arányban valamennyi tárcát érinti. A döntéssel öt hónap alatt immár a harmadik szigorító intézkedését hozta meg a kormány.
Medgyessy Péter a magyar gazdaság teljesítményének mérhető javulásáról tájékoztatta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nagyköveti tanácsát a testület tegnapi ülésén. A kormányfő szerint Magyarország alapos felkészüléssel 2008 és 2010 között tagjává válhat az európai monetáris uniónak, s képes lesz csatlakozni az euróövezethez.
Éles kritikákkal illették a magyar gazdaságpolitikát a Kopint-Datorg Rt. tegnapi konferenciáján felszólaló résztvevők. Járai Zsigmond az euró bevezetésének idejével kapcsolatban hangsúlyozta: nincs értelme az újabb céldátumoknak, ha azok csak nagyon rövid távú célokat szolgálnak. A jegybank elnöke szerint a gazdaságpolitikai hibák jó táptalajt nyújtanak a forint elleni spekulációnak.

Részletek a 11. és a 13., vezércikk a 7. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.