Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Népszavazás a székelyföldi autonómiáról?

2004. 04. 18. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A székelyföldi területi autonómia ügyében kiírandó népszavazás megrendezését követeli a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Maros megyei szervezete. A hét végén elfogadott határozat szerint a referendumon Hargita, Kovászna és Maros megye lakosságának véleményét kérnék ki az autonómiáról. Az SZNT területi szervezetének ülésén Vekov Károly parlamenti képviselő élesen bírálta a román pártokat amiatt, hogy a két héttel ezelőtti parlamenti tárgyaláson leszavazták a testület autonómiastatútumát. A székelyföldi referendumról szóló határozatot hét végi ülésén bocsátják a SZNT országos elnöksége elé, amely értesüléseink szerint beadványban figyelmezteti majd az Európa Tanácsot, hogy Románia nem szavatolja a közösségek önrendelkezési jogát.
Az autonómiával kapcsolatos Tőkés László hét végi kijelentése is: Budapest inkább Bukarestet támogatja a határon túli magyarságot érintő ügyekben, így az autonómiai kérdésekben is, nem pedig a magyarokat – mondta egy pécsi konferencián.
Erdélyi Regionális Tanács néven az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz hasonló struktúrát hozott létre Emil Constantinescu, volt román államfő pártja. A Népi Akció Pártja szombati kolozsvári kongresszusán elhangzott: a 13 megyéből álló, az eurorégiók mintájára létesített testület a decentralizáció, a szubszidiaritás és a regionalizmus fejlesztésének elvére épül. Constantinescu – akinek pártja az idén parlamentbe, 2008-ban pedig kormányra kíván kerülni – az erdélyi magyar autonómiatörekvésekre utalva leszögezte, nem támogatják Románia etnikai alapú regionalizálását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.