Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Saját pártot vásárolt a volt birkapásztor

Színesebbnél színesebb figurákat termel Romániában a választási év. A helyhatósági és parlamenti kampányhajrá közeledtével rendre felbukkannak a porondon olyanok, akik hirtelen politikai elhivatottságot fedeznek fel magukban. A legújabb román pártelnökből például isteni sugallatra lett politikus.

2004. 04. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedül ültem az irodámban, és arra kértem Istent, segítsen meghozni a megfelelő döntést. Ekkor a titkárnőm egy névjegyet hozott be hozzám. Felhívtam a tulajdonosát, aki közölte, van egy pártja, de mivel nincs nyerési esélye, nekem adja, legyek én a főnök. Így léptem be a politikába.” A vallomás Gigi Becalitól, a román Új Generáció Pártja (PNG) januárban megválasztott elnökétől származik. Isteni sugallat ide vagy oda, a legújabb román pártelnök valójában politikai alakulatot vásárolt magának. Az eddig csak sportberkekben ismert Becali ugyanis a Bukarest egykori főpolgármestere által tíz évvel ezelőtt alapított, majd politikai és gazdasági csődbe juttatott pártot élesztette újra, átvállalva ennek 50 ezer euróra rúgó adósságát is.

A társadalom messiása

A PNG Románia megmentőjeként, elnöke pedig a román társadalom messiásaként fogott neki a választási kampánynak, és készül felvenni a versenyt a nagy pártokkal a parlamenti helyek megszerzése reményében.
Gigi Becali karrierje leginkább a mesebeli szegénylegény történetéhez hasonlít. A negyvenes éveiben járó férfi juhászbojtárként kezdte, 150 millió dollárra becsült vagyonával pedig jelenleg Románia leggazdagabbjai között tartják számon. Ennyi pénzt persze nem a gyapjú eladása hozott a konyhájára: vagyonát ingatlan- és sportbefektetésből szerezte. Becali máig tisztázatlan körülmények között cserélt telkeket a védelmi minisztériummal, amely több millió dollár hasznot jelentett számára; a román főváros egyik leggazdagabb villanegyedében több száz hektárt birtokol, amelynek piaci ára négyzetméterenként 30 ezer euró. Hírnevet mégis azzal szerzett magának, hogy megvásárolta a legpatinásabb román futballcsapatot, az 1986-ban BEK-győztes bukaresti Steauát, amelybe eddig nyolcmillió dollárt fektetett.

Politikai program nélkül

Becali politikai hitvallását kereszténydemokrataként határozza meg, programja azonban bevallottan nincs még. „Legfőbb politikai adu ászom a nevem, a hazáért dobogó szívem, és a nacionalizmusom, amely az ereimben csörgedez” – fogalmazott nemrég Becali, akinek politikai credójába az is belefér, ha egy pártelnök „isten nevében” hazudik választóinak. Az Új Generáció elnöke legújabban filozófusi vonásokat is felfedezett önmagán, csakhogy a többi, elméleti bölcselőtől eltérően ő gyakorlati filozófusnak vallja magát. „Engem az anyám úgy szült a világra, hogy szeressem a bölcsességet. Valaki csak abban az esetben lehet eredeti filozófus, ha beleszületett ebbe a hivatásba” – vallja az egykori birkapásztor. Elméje csiszolására Becali „házi politológust” alkalmazott, mégpedig a politikai elemzők körében igencsak elismert Dan Pavelt. Tanácsadójától párt- és államelméleti kurzust kap, sőt a demokrácia és a politikai kultúra alapismereteit is elsajátítja.

Legionárius-jelszavak

Kérdéses, hogy a parlamentbe való esetleges bejutása esetén a Nagy-Románia Párton kívül más alakulat hajlandó lesz-e szóba állni vele. Elemzők ugyanis az Új Generáció és Gigi Becali retorikájában egyaránt felfedezni vélik a román legionáriusok közismert, „Mindent a hazáért!” jelszóra épülő politikai jegyeit, amelyek a kelet-európai diskurzusból a múlt század közepén kikoptak. Politikai ellenfelei mindenesetre megmosolyogják, és nem sok választási babért jósolnak Becalinak. Sőt alkalomadtán epésen arra emlékeztetik: jobban járt volna, ha megmarad a futballnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.