Szlovák koalíció alakul a nyitrai magyarok ellen

Bõtös Botond
2004. 10. 24. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) ellenében felálló esetleges koalíció körvonalazódik Szlovákiában, legalábbis erre utal, hogy a Nyitra megyei közgyűlésben az ellenzéki HZDS, Smer és a kormánypárti KDH, SDKÚ a szlovákiai önkormányzati választásokon indítandó közös jelöltekről kezdett tárgyalásokat.
Peter Missík, a kormánypárti SDKÚ parlamenti képviselője szerint a párt központjából nem avatkoznak be a megyei politikába, amely más jellegű, mint az országos szlovák politika. Ján Kovarcík, az ellenzéki HZDS alelnöke szerint Nyitra megyében „szlovák koalíció” már 2001 óta létezik, mindössze összetétele változna meg. Szabó Jaroslav, a nyitrai SDKÚ vezetője elmondta: az MKP-vel való együttműködés fagyponton van, mivel szerinte a magyar többségű közgyűlés más településeknek több pénzt ad, ezért Nyitrában a tömegközlekedés összeomlással fenyeget. Bugár Béla pártelnök ellenben úgy vélte, Nyitra más települések kontóján él. Duray Miklós, a MKP tiszteletbeli elnöke a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: téves az a megközelítés, miszerint a városoknak jutatott pénzről szólna a vita. Sokkal inkább arról van szó, hogy a megyerendszer által biztosított kompetenciajogkörből mennyit birtokolhatnak az egyes pártok. Hangsúlyozta: az MKP politikai sikereit, amelyeket az önkormányzatokban értek el, meg kell őrizni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.